2015. március 3., kedd

Sikeres körülmetélési kampány Zimbabweban.

Zimbabwe egyike annak a néhány délkelet-afrikai országnak, ahol a férfiak körülmetélése nem általános szokás. Míg Észak- és Nyugat Afrikában lényegében minden férfi körülmetélt, vallásra tekintet nélkül - tehát nemcsak a muszlimok, hanem a keresztények és a törzsi vallások hívei is valamennyien körülmetéltek -, Botswana, Malawi, Zambia és Zimbabwe népeinek többsége körében a férfiak körülmetélése ritka. A Dél-Afrikai Köztársaságban a többségi xhosa népesség körülmetélt, míg a legjelentősebb kisebbség, a zuluk a 19. században felhagytak a körülmetéléssel. Ezekben az országokban a HIV fertőzöttség népbetegség, s nem korlátozódik a homoszexuálisokra és a kábítószerfogyasztókra. Így például, Zimbabwéban másfél millió AIDS-beteg él, ami 15%-os fertőzöttségi arányt jelent.

Mint ismeretes, a statisztikai elemzések és az orvosi kutatások világos összefüggést mutattak a körülmetéletlenség és az AIDS elterjedtsége között: azokban az afrikai országokban, ahol nem szokás a férfiak körülmetélése, nagyságrendekkel nagyobb az AIDS fertőzöttség, miközben a többi kockázati elem, így pl. a férfiak körében elfogadott promiszkuitás tekintetében nincs különbség.

A többi érintett országhoz hasonlóan, a zimbabwei kormány pár éve hatalmas kampányt indított a férfiak körülmetélésének elterjesztése érdekében, s pár éven belül el akarják érni, hogy a férfilakosság 80%-a körülmetélt legyen. A kampány nagyon sikeresnek bizonyult: már több százezer körülmetélést végeztek el! Ennek keretében a zimbabwei parlament és kormány tagjai is elvégeztették a körülmetélést.

A délkelet-afrikai országokban, így Zimbabwében is, a kampányt a Population Service International (PSI) nevű nemzetközi szervezet működteti. A PSI 2014 augusztusában üdvözölte az egymilliomodik körülmetéltet. A kampány legfontosabb üzenete: a körülmetéltség a "menő" dolog, egészséges, védi a férfit és védi a nőt. A körülmetéltség leghatásosabb terjesztői a "PSI nagykövetei", az ismert énekesek és sportolók. A már nem egészen fiatal reggae énekes Winky D dalt is írt, melyben a körülmetélésre bátorít, így egy érettebb arcot is adva a programnak.Jay Prayza (a fenti képen középen) az egyik legismertebb zimbabwei énekes és zenész, aki a körülmetélési kampány egyik nagykövete. Jay és zenekarának négy tagja (közülük a képen kettő), valamint az ismert futball sztár, Hardlife Zvirekwi és újszülött fia, valamint az ismert költő, Albert Nyathi, mind bevállalták a körülmetélést és nyilvánosan is beszéltek a körülmetéltség előnyeiről.

Albert Nyathi 52 évesen esett át a körülmetélésen, s a műtétet az új, vértelen körülmetélési eszközzel, a Prepex-szel (www.prepex.com) végezték el. Nyathi, valamint a Dendera Kings együttes frontembere, Peter Moyo, továbbá Nyathi 13 éves fia és 14 éves unokaöccse 2014 áprilisában együtt mentek körülmetélésre a Lobengula Férfi Körülmetélési Klinikára, ahol a Prepex eszközt először próbálták ki Zimbabwében. Peter Moyo-t Jay Prayza ismertette meg a PSI tevékenységével, s pár héten belül meggyőzte a körülmetélés hasznosságáról. Nyathi pedig arról beszélt, hogy minden zimbabwei férfit körül kellene metélni, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy önmagában a körülmetéltség nem véd a HIV ellen.

Jay Prayza  külön elismerést is kapott a zimbabwei egészségügyi minisztériumtól és a PSI-tól körülmetélés támogató munkájáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése