2015. február 9., hétfő

19 éve körülmetélt

Ma 19 éve történt a körülmetélésem. Nagyon boldog vagyok vele, minden körülmetélt nap öröm volt, mind a 6940 nap, ami azóta eltelt.

A tavalyi, 18 éves évfordulón, azt hiszem, már mindent kiírtam magamból a körülmetéléssel, a körülmetéltségemmel kapcsolatban, így nehéz újat írni.

Jó pár hónapja csetelek egy maszáj fiatalemberrel (John), aki turista-vezető és tehénpásztor. Nem tudja pontosan hány éves, kb 24-25, sárkunyhóban lakik, de mobiltelefonon fészbukozik. (Ilyen Kenya.) Sok mindenről beszélgetünk, kifejezetten jól tud angolul, mert rendes iskolába járt. Nagyon boldog a saját világában, s mindig nagy szeretettel beszél róla. Most épp rettenetes szárazság van, a tehenek éheznek, s nagyon várják a márciusi esőzéseket.

A maszájok számára a körülmetélés, amit 15-16 évesen, érzéstelenítés nélkül hajtanak végre, a férfivá avatás legfontosabb lépése. Elmondtam neki, hogy én is körülmetélt vagyok - azóta öreg fehér harcosnak hív - és kérésemre beszámolót is írt. A modern nyugat elfelejtette a különböző életszakaszok jelentőségét. Nem is ifjúság kultusz van, hanem a felelőtlenség kultusza. A gyerekeket olyannak tesszük ki, ami a felnőttekre tartozik, a gyerekeket ugyanakkor nem engedjük felnőtté válni, de az öregeket nem becsüljük. A hagyományos társadalomban a gyerekkor a felelőtlen boldogság kora, melyet felvált a felelőssé és felnőtt válás, amikor eljön az ideje. A felnőtteké - a harcosoké - a felelősség és a hatalom is, az öregeket pedig tisztelet illeti, mert ők a folytonosság. A felelőtlenségből a felelősségbe való átmenetet minden hagyományos társadalomban fájdalmas szertartásokkal, a fiúk esetében szinte mindig körülmetéléssel jár.

Sokat beszélgetek vele arról, hogy milyen lelki jelentősége van a körülmetélésnek: átlépés a felnőttségbe, a férfiasság egy darabjának feláldozása, a vér hullajtása és a megtisztulás élménye. Ők ezt sokkal jobban értik, mint mi, akiket kórházban, érzéstelenítéssel metéltek körül, nekik ez valódi fájdalom, több hetes gyógyulás, igazi áldozat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése