2014. szeptember 3., szerda

Körülmetélési szokások Kelet-Ázsiában

David, a hazánkba költözött nyugdíjas angol mérnök beszámolóját tegnap adtam közre. Jól ismeri Kelet-Ázsiát, s van pár megfigyelése a kérdéssel kapcsolatban:

A Cirlist-en található, s a blogon fordításban közölt cikk a körülmetéléshelyzetéről Japánban félrvezető, mive a nyugatiaknak a nyilvános fürdőházakban tett látogatásain alapul. 1995-ben pár hónapig Japánban éltem, amikor egy vízerőmű projekten dolgoztam, és a főmérnök családjánál laktam. Gyakran látogattuk meg a fürdőházakat az építőmunkásokkal és a mérnökökkel, és a fitymájuk elégg olyan volt, mint az európaiaké. Minden látható és sose láttam szabadon levő vagy akár csak félig fedett makkot. A családi otthonban az összes férfi együtt fürdött a nyilvános fürdő kisebb változatában. A nők később ugyanabban a vízben fürödtek. Elvárták tőlem, hogy csatlakozzak hozzájuk, s mint vendég, először én ereszkedtem a fürdőmedencébe. A mérnöknek négy fia volt és egy lánya. A fiúk a magasság kivételével teljesen egyformák voltak. Mindnek hosszú fitymája volt, nagy túllógó résszel. A legidősebb fiúnak nagyon tetszett a fitymátlanságom. Nemi felvilágosítás nagyon hamar van a japán iskolákban és a két idősebb már tudott a körülmetélésről. Mielőtt beereszkednek a fürdőmedencébe, mindenki egy kis sámlira ül és szappannal alaposan lemossa magát. Észrevettem, hogy a két idősebb teljesen nyíltan hátrahúzza a fitymáját, hogy lemossa a makkot. A hazatérésem után is tartottam a kapcsolatot a családdal, s mintegy egy évvel később hallottam, hogy az apa és mind a négy fiú körülmetéltette magát a mérnök feleségének kérésére (vagy inkább követelésére).

A körülmetélés mindenütt népszerű, ahol az amerikaiak befolyással voltak. Dél-Korea a legjobb példa. 1991-ben közös irodában ültem egy koraival, s mesélte, hogy a fia írt neki, hogy 5 barátjával együtt kaptak körülmetélési időpontot. A fiú 12 éves volt, s a szobatársamat is ennyi idősen metélték körül.

Mintegy 10 hónappal a saját körülmetélésem után látogattam a Fülöp-szigetekre a filippinó barátnőmmel együtt. Felhívta a figyelmemet a sok plakátra az orvosi rendelők mellett, melyek fájtalommentes körülmetélést hirdettek. Azt mesélte, hogy az öccsének a konyha-asztalon csinálták; a családja egy kisvárosban élt és hívásra doktor kiment a házhoz. A beavatkozást itt is kamaszkorban végzik el.


Kínában változnak a dolgok. Sok kórház elküldi a brosuráját, amelynek a felajánlott szolgáltatásaikat magyarázzák el. Mindig közte van a körülmetélés is. Gyakran használnak egy gyűrűt [ez pl. a Shanggyűrű – a szerk.], amivel a fityma pár hét után leesik. Beszélgettem egy orvossal a helyi kórházban, aki azt mondta, a dolog nem nagyon különbözik attól, hogy a kutya farkára egy gumigyűrát tesznek, mert az sokkal kevésbé fájdalmas, mintha levágnák. A kórházban hetente kb 20 körülmetélést végeznek, többnyire kozmetikai okból, fiatal férfiaknak. Az újszülöttkori körülmetélés ritka, és az orvosilag indokolt műtétet az urológiai osztályon végzik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése