2014. június 10., kedd

Kenya AIDS által legjobban fertőzött tartományában a megkérdezett nők háromnegyede a körülmetélt szexuális partnereket részesíti előnyben

Egy AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó honlapon megjelent tudósítás. (Köszönet Ákosnak, a fordítónak!)

Michael Carter
2014 június 6.

A kenyai nők általánosságban kielégítő ismeretekkel rendelkeznek a férfiak körülmetélésével járó HIV fertőzés elleni védelemmel kapcsolatban, ahogy ezt a vizsgálatot kutatók a PLUS ONE-ban említik. A résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy a körülmetélt férfiak sokkal higénikusabbak és több időbe kerül a magömlés elérése is. A nyugat kenyai Kisumu városában tartott felmérésben harminc, 18-35 év közötti szexuálisan aktív nő vett részt.

A szerzők megemlítik, hogy a „nők jelentősen befolyásolták a férfiak körülmetélésének elfogadottságát és terjedését, ha mérlegre teszük a nyugat- kenyai és más szub-szaharai régiókat. A válaszadók tisztában vannak a körülmetélés nyújtotta részleges HIV elleni védelemmel, de a legfőbb előnyök között említették a higéniát és a tisztaságot, ami egy jó ok arra, hogy miért körülmetélt szexuális partnereket preferáljanak körülmetéletlenek helyett. Néhány nő úgy hitte, hogy a metélt férfiak lassabban jutnak el az ejakulációig a körülmetéletlenekhez képest, ami a nőnek nagyobb szexuális megelégedettséget eredményezett.”

Véletlenszerű, ellenőrzött kutatásokat végeztek, amelyek kimutatták, hogy a körülmetélt férfiak 60%-kal kisebb eséllyel kapják el a HIV-t a körülmetéletlen férfiakhoz képest a szub-Szahara területeken. Körülmetélt férfiaknál kisebb volt a humán papillomavírus (HPV) és herpesz kialakulásának kockázata is. Éppen emiatt lépett elő a körülmetélés a HIV prevenció lehetőségei között ezen afrikai területeken.

A kutatók azt szerették volna megállapítani, hogy mi a nők vélemények a metélt és metéletlen férfiakról és hogy milyenek az általános ismereteik a férfiak számára a körülmetélésükkel járó fertőzések elleni előnyökkel kapcsolatban.

Éppen emiatt mélyinterjút készítettek 30 nővel Kisumuban, amely a negyedik legnagyobb kenyai város és egyben Nyanza tartomány székhelye is, amely az ország legnagyobb, 15%-os HIV előfordulásával rendelkezik. A legnagyobb etnikai csopot a területen a Luo. A becslések szerint a Luo férfiaknak 66%-a körül van metélve, ami 45% volt még 2007-ben. A körülmetélést 2006 óta kezdték el népszerűsíteni. 

A nők átlagéletkora 25 év. A többség (87%) Luo, 84% volt hajadon vagy nem élt szexuális partnerrel. A részvevők pontosan azonosítani tudták  a HIV terjedésének módjait.

Több, mint a válaszok fele (57%) azt jelentette, hogy lefeküdtek körülmetélt és körülmetéletlen férfiakkal, míg 23% csak körülmetélt és 20% csak körülmetéletlen férfiakkal. A legtöbb (70%) azt állította, hogy a legutóbbi szexuális partnere körülmetélt volt.

A legtöbb résztvevő ugyan tudta, hogy a körülmetélés milyen HIV és szexuálisan terjedő betegségek elleni védelmet nyújt a férfiak számára. Habár ezt páran úgy értelmezték, hogy a metélt partnerek nem HIV hordozók.

A körülmetéléssel egyenlőségjelet tettek a higéniával és a hölgyek egy része azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a körülmetélt partnerek később élveznek el.

Egyik nő sem jelentette, hogy az óvszerhasználattal kapcsolatos korábbi viselkedésüket befolyásolta a férfi körülmetéltségi állapota. A nők többsége (70%-a), hogy többnyire saját maguk döntöttek úgy, hogy óvszert fognak használni.

A nők többsége azt mondta, hogy a körülmetéltségi státusz nem fogja befolyásolni az óvszerhasználati szokásaikat, mivel tisztában vannak vele, hogy körülmetélt férfiak is lehetnek HIV fertőzöttek. Egyik résztvevő sem nyilatkozott úgy, hogy részt venne egy magasabb szexuális fertőzéssel járó szexben csak azért, mert a férfi körülmetélt.

Egyetlen nő jelentette ki, hogy a körülmetélési státusz a szexuális viselkedésének megváltozásához vezetett. A kutatóknak elmondta, hogy nem fog orális szexben részesíteni körülmetéletlen férfit.

Összességében 73%-a a válaszadóknak tudta, hogy a körülmetélés csökkenti annak az esélyét, hogy a férfi a HIV fertőzést elkapja. Habár a nők általánosságban nem tudták, hogy milyen mértékű védelmet is ad a körülmetélés. Csupán két nő tudta, hogy hozzávetőlegesen 60%-kal csökken a HIV átvitel nőről férfira. Két nő azt hitte tévesen, hogy a körülmetélés teljes védelmet biztosít HIV és a szexuálisan terjedő fertőzések ellen. Három nő nem tudott semmit a férfiak csökkent HIV kockázatáról, míg öt nő hallott ugyan róla, de nem tudta, hogy igaz-e.

Háromnegyedük (77%) nyilatkozott úgy, hogy körülmetélt partnereket preferálják. Öt nő azt mondta, hogy ha olyan körülmetéletlen férfiakkal találkoznak, akikkel komolyak a szexuális szándékaik, akkor majd szex előtt megkövetelik, hogy a férfiak körülmetéltessék magukat.

Két nő továbbra is a körülmetéletlen férfiakat kedvelte, de nekik nem volt még körülmetélt párjuk. Egy hölgy azt jelentette, hogy nem érti hogyan, míg egy másik, hogy nem hiszi, hogy a körülmetélés részleges védelmet biztosít a HIV ellen. Egy szexiparban dolgozó munkás azt mondta, hogy magánéletben a körülmetélt, míg a munkája során a körülmetéletlen férfiakat kedveli, mivel azok hamarabb elmentek a körülmetéltekhez képest.

„Az interjúkészítőink feltételezik, hogy kultúrális előny lehet a körülmetélt férfiak szexuális partnerként való elfogadása” írták a szerzők. „A körülmetélt férfiak iránti nyilvánvaló preferencia a bizonyított (HIV és szexuális betegségek elleni csökkent kockázat) és az alá nem támasztott (higénia, ejakulációs idő, szexuális teljesítmény) érveknek tulajdonítható.”

Pár nő úgy gondolta, hogy rá tudtak venni férfiakat, hogy körülmetéltessék magukat azzal, hogy a körülmetélésről beszéltek nekik. Alkalom adtán a nők még jobban informáltak volna a férfi körülmetélésről és a HIV fertőzéssel kapcsolatos előnyökről, mint a férfi partnereik. Egyik válaszadó úgy nyilatkozott, hogy a nők befolyást gyakorolhatnak arra, hogy a férfiak körülmetéltessék magukat.

„A férfiak körülmetélése alkalmat biztosít arra, hogy a nők és férfiak közös tanácsadáson vegyenek részt”, említi a szerző. „Az eredményeink alapján fontos, hogy információt adjunk arról, hogy a férfi körülmetélése csak részleges védelmet ad a nőről férfira való HIV és szexuális fertőző betegségekkel átadása ellen; hogy más védekezési módokat (pl. óvszert) is használni kell ; hogy a már elvégzett körülmetélés nem zárja ki a férfi HIV fertőzöttségét, illetve hogy a pároknak milyen terveket kell kidolgozniuk a szex elkerülésére, amíg a férfiak gyógyulóban vannak.”
(http://www.aidsmap.com/Three-quarters-of-women-interviewed-in-Kenyas-highest-prevalence-province-say-they-prefer-circumcised-partners/page/2857150/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése