2014. április 14., hétfő

John - egy fiatal maszáj beszámolója a körülmetélésről

John Kenya déli részén él, 24 éves, szafári idegenvezető és tehénpásztor. Ezt a beszámolót a kérésemre írta:
 
A körülmetélés emeli ki a fiút a gyermekkorból a felnőttkorba. A férfivá avatáshoz a fiúnak bizonyítania kell a közösség előtt. Felnőtt férfi tulajdonságokat kell mutatnia: nehéz dárdát vinni, nagy állatcsordát terelni, stb. A műtét előtt a fiúnak egymást követő hét napon át kell tehéncsordát terelnie. A körülmetélés a nyolcadik napon történik.
A műtét előtt a fiúnak kint kell állnia a hidegben és hideg fürdőt vennie, hogy megtisztítsa magát. (A maszáj vidéken éjjel, meg hajnalban nagyon hideg van. – a szerk.)
Ahogy közeledik a műtét helyéhez, a barátai, kortársai és családjának férfitagjai bátorító dolgokat kiáltanak neki, de néha gonosz tekintetet is lövellnek, meg fenyegetőznek. Például: „Ha megrugod a kést, megölünk! Ha elmenekülsz a késtől, a közösség kivet magából.” A nők szerencsésebbek, őket megkímélik az ilyen megjegyzésektől.
Mondani se kell, hogy a körülmetélés nem kellemes. Nem használnak fájdalomcsillapítást, mint pl. érzéstelenítő szereket és a szemed sem rebbenhet.
A körülmetélés fájdalmas, de nagyon sokat jelent a maszájoknak. A körülmetélésre röviddel napkelte előtt kerül sor, s egy tapaszalt, képzett körülmetélő végzi el. A maszáj javasember a fityma aljánál egy félkörös vágást csinál és a pénisz fejét azon húzza át. Ezután a eltávolítja a fityma nagy részét, kivéve annak az alsó részét. A’ndelelia’, egy jó hüvelyknyi bőrlebeny megmarad, hogy a közösülés során kiűzze a nő hüvelyéből a gonosz szellemeket és védje a nemi betegségek ellen. Vélhetően a nőnek fokozott szexuális örömöt okoz, s ezért jobban szeretik a harcosokat a körülmetéletlen férfiaknál.
A sikeres műtét után a fiúk ajándékba élő állatot kapnak a rokonaiktól és barátaiktól.
A nők körülmetélése kicsit különbözik, de az én kulturámban, melyet tiszteletben tartok, egy férfi nem beszélhet a nők beavatásának részleteiről.
A gyógyulás 3-4 hónap, s a fiúnak 4-8 hónapig fekete ruhát kell viselnie. A gyógyulás után új emberek lesznek és a harcosok közé tartoznak. A körülmetélés után a következő lépés a harcosok táborának létrehozása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése