2014. február 9., vasárnap

18 éve körülmetélt

Ma, 2014. február 9-n van a körülmetélésem 18. évfordulója. Ma lett nagykorú az, aki a körülmetélésem napján született. A körülmetélésem óta 18 év, vagyis 216 hónap telt el, ami:

·  568 080 000 másodperc

·  9 468 000 perc

·  157 800 óra

·  6575 nap

·  939 hét (lefelé kerekítve).

Életem legjobb és legfontosabb döntése volt, soha, egy pillanatra se bántam meg, sőt ma is boldogsággal tölt el, amikor meglátom, mosakodáskor vagy vizeléskor kézbe veszem vagy akár csak ha eszembe jut.
18 évvel ezelőtt, amikor kb. délelőtt 10-kor, amikor leszálltam a műtőasztalról az akkori ORFI (most: Budai Irgalmasrendi Kórház) urológiai műtőjében, bekötött pénisszel, de immár fityma nélkül, egy közel húszéves vágy teljesült. Kamaszkorom óta körülmetélt akartam lenni, csakhogy 35-40 éve a dolog szinte még kivitelezhetetlen volt. Nem is igazán tudtam, hogyan fogjak hozzá. 18 éves koromig a szüleim hozzájárulása kellett volna, nekik meg nem akartam szólni, utána meg nem is tudtam, kihez fordulhatnék a kérésemmel. Akkoriban nemcsak Internet nem volt, még magánrendelők sem, s persze a körülmetélés is nagyon ritka volt. Ma már sokkal egyszerűbb, van Internet, ahol névtelenül lehet kérdezősködni, meg tájékozódni, vannak urológiai magánrendelések, ahol kérésre minden akadékoskodás nélkül elvégzik a körülmetélést, s persze ma már sokkal több körülmetélt van, mint akkoriban.
Sok felnőttkorban körülmetélt férfitársunk mondja, már a gyógyulás után, hogy csak azt sajnálja, hogy nem előbb szánta el magát a műtétre. Ezzel persze én is így vagyok. Nyilván jobb lett volna, ha 15-16 évesen meg tudom szervezni a dolgot, s akkor nem 15 éve, hanem közel 40 éve lennék körülmetélt, de számomra az a lényeg, hogy megvolt. Sose késő elvégeztetni a körülmetélést, és sose túl korai. A legjobb, ha a fiúgyerek újszülöttként, pár napos korában átesik a fitymája eltávolításán, de ha valakinek 40 vagy 50 évesen van rá alkalma, ne halogassa, ha pedig 60 évesen, a cukorbetegség miatt kialakult fitymaszűkületet kell a műtéttel kezelni, akkor se késő. (Vannak 14 éves önkéntesek és olyan is volt már, hogy 78 évesen, cukorbetegség miatt volt muszáj!) A körülmetélésnek, bármilyen életkorban is történik meg, megvan a maga varázsa: az újszülötten körülmetélt férfinek ez a természetes állapot, mintha fityma nélkül született volna, a gyerekkorban elvégzett körülmetélés a nagyfiúvá váláshoz, a tizenévesen elvégzett körülmetélés pedig a férfivá éréshez kötődik, azt jelzi egy le nem törölhető jeggyel. Az aktív szexuális életet élő férfi körülmetélése pedig a metélt és a metéletlen állapot összehasonlításának utolérhetetlen élményét biztosítja. Akinek az orvos javasolja, ott nincs sok választási lehetőség, és más az érzés – nem fizikailag, hanem lelkileg –, ha valakit ősei hite miatt metélnek körül, meg akkor is, ha esetleg ő saját maga dönt a körülmetélés mellett.
Miért jó körülmetéltnek lenni? Erre a kérdésre is rengetegféle válasz adható.
A mai egészségmániás korunkban a kérdésre adott első válaszok, amelyek természetesen igazak és helyes válaszok, az egészség és a higiénia körül forognak: A körülmetélés jó, mert higiénikus: a körülmetélt pénisz mindig tisztább, s könnyebb tisztán tartani. A körülmetélés jó, mert egészséges: mert a körülmetélt pénisz kevésbé hajlamos arra, hogy fertőzést kapjon, fertőzés behatolásának kapuja legyen, s nem adja tovább a fertőzést a nőnek.
A válaszok második csoportja, amelyek úgyszintén igazak és helyes válaszok, a körülmetélt pénisz szexuális előnyeire vonatkoznak: A körülmetélt pénisz szexuálisan vonzó, mert a makk állandóan szabadon van. A körülmetélt pénisszel élvezetesebb a behatolás. A körülmetélt péniszt a nő jobban, közvetlenebbül érzi. A körülmetélt pénisszel jobb az orális szex is, mert mindig tiszta és szagtalan. A körülmetélt péniszt jobb kézzel ingerelni.
A körülmetéltségnek vannak esztétikai vonatkozásai is. A fitymátlan pénisz egyszerűen szebb, mint az, ahol a makkot a fityma eltakarja. Ahogy az emberek arca, füle vagy orra, keze formája, lábának mérete, haja és a szeme színe különbözik, ugyanúgy egyéni tulajdonság a pénisz alakja, nagysága, állása, a makk formája. Hosszú vagy rövid, egyenesen áll vagy felfelé, egyenes vagy görbe a pénisz, a körülmetélt pénisz makkja, mint korona uralkodik a látványon.
A körülmetéltségről ezek mind igazak: egészségesebb, higiénikusabb, szexuálisan élvezetesebb, látványnak meg szebb, ha nincs fityma, s a makk állandóan szabadon van.
A körülmetéltségnek van azonban egy mélyebb, spirituális a tartalma is. Igazából nagyon nehéz megfogalmazni, mert a valóban mélyértelmű dolgokra nincsenek is szavaink. Ha lehet hinni Brian Morris és Guy Cox elméletének, a körülmetéltség egyidős a Homo sapien-szel, s persze felmerül a kérdés, hogy miért és melyik ősembernek jutott eszébe először, hogy a 10-11 éves fiúnak levágja a fitymáját.
A tradicionális kulturákban, de még a nyugati civilizációban is, akár még 60-70 éve komoly jelentősége volt a fiú és a férfi közötti különbségnek. Ma a kisfiúk sok olyannal foglalkoznak, ami férfiakra tartozik, s a kortárs férfiúkorú férfi ideál inkább kisfiús, mint férfias. (Sőt ma már a férfias testszőrzet sem divat, inkább a gyerekesen szőrtelen a menő.) Az ősi népek nálunk sokkal jobban értik a felfoghatatlan dolgok misztériumát, a gyermeki létből a férfi létbe történő átlépést nem véletlenül jelölik a körülmetéléssel. Az érzéstelenítés nélkül elvégzett körülmetélés rendkívül fájdalmas, és ez a fájdalom - amelyet zokszó és pislogás nélkül kell elviselni - pecsételi meg a férfivá válást. Egy körülmetéletlen péniszről az első gondolatod az, hogy milyen gyerekes; egy körülmetélt fiúról, persze a serdülőkor kezdete után, tehát amikor már méretes, meg szőrösödik is, az az első gondolat, hogy milyen férfias!
A zsidók számára azért fontos és szent a körülmetélés, mert az Ábrahám szövetségének, a Mindenhatóval kötött szövetségnek a jele. De akár meg is fordíthatjuk a dolgot: a Mindenható azért választotta a körülmetélést az ő kiválasztott népe számára megkülönböztető jelként, mert annak van valami egészen mély, nehezen megfogható tartalma.
A bibliai történetnek, Ábrahám szövetségének megkötése, a körülmetélkedés szerzése (Teremtés, 17. fejezet) lényege a Mindenhatóval való kapcsolat. Azáltal leszel a Mindenható szövetségese, hogy áldozatot hozol neki, feláldozod a férfiasságod szimbólumának egy darabját, és azáltal leszel a Mindenhatóhoz hasonlatos, hogy körül vagy metélve. Miközben, s ugye ez is érdekes, a zsidó-keresztény Istenfelfogásban, a Mindenható egyrészt se nem férfi, se nem nő (illetve mindkettő, de nem testi lény, hanem puszta szellem, ha tetszik gondolat vagy akarat), ugyanakkor a Mindenható a teremtő erő (amely férfi-erő, ezért Atya), akinek viselkedése a szerető Atya viselkedése. A szerető Atya parancsolja a fiainak a körülmetéltséget, mint a vele való szövetség jelét. A körülmetéltség nemcsak áldozat, hanem jótétemény is, hiszen a szerető Atya másképp nem parancsolná. A körülmetélés nélkül senki nem lehet zsidó vagy muzulmán, bár a körülmetéltség természetesen nem teszi zsidóvá vagy muzulmánná, aki amúgy nem az.
Minden fontos dologgal úgy működik a világ, hogy csak akkor tudod meg, milyen, amikor már ott vagy. Ilyen voltaképpen az a kérdés is, hogy van-e a halál után élet. Csak akkor tudod meg, amikor már odaát vagy. S ilyen a körülmetéltség is. Egy körülmetéletlennek elmondhatatlan. Jó. persze, ki lehet próbálni, milyen, amikor kint van a makkod, de az nem ugyanaz, itt jelentősége van annak, hogy levágják, vérzik, seb van és meggyógyul és a gyógyulás eredményeképpen ér el valami új minőséget. (Nem véletlen, hogy a körülmetélés a férfivá avatással függ (függött) össze.)
A körülmetélés – bármilyen okból történt meg – testi és lelki megtisztulás, a körülmetéltség pedig a férfiúi létnek egy kiteljesedettebb állapota.
Az elmúlt jó tíz évben sok száz férfitársunknak segítettem a körülmetélésével kapcsolatban. Mindenféle életkorú és hátterű fiúk és férfiak jelentkeznek nálam, hogy szeretnék, de nem merik, hogy muszáj, de félnek, vagy éppen hogy már meg is történt, s mit csináljanak a gyógyulás heteiben.
A körülmetélés terjesztése számomra misszió: ha én magam ennyire meg vagyok győződve arról, hogy jó, akkor meg kell tennem minden tőlem telhetőt azért, hogy ezt a jót minél több férfitársam megtapasztalhassa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése