2013. december 23., hétfő

Egy kenyai férfi beszámolója az ottani szokásokról

A luo törzsből származom, 28 éves korban metéltek körül.
 
Kenyában 42 törzs él. Egy kivételével, ez a luo törzs, az összes többi törzs (kb. 41) végzi a hagyományos körülmetélést. A Luo törzs beavatási ritusa a 6 alsó fog kiverése volt a tizenéveseknél. Ez a gyakorolat kb. öt évtizede szűnt meg, mert rájöttek, hogy az embereknek nehézséget okozott kemény dolgokat harapni, meg esztétikai okokból is.
 
A maszáj törzs végzi a metékést, és kilyukasztják és megnyújtják a fülcimpájukjat. A tizenéves akkor lesz harcos, ha megöl egy vadállatot, pl. leopárdot vagy oroszlánt. A bantukk, pl. kikuju, luhija, kiszli, stb. a létezésük óta gyakorolták a férfiak körülmetélését: soha nem higiéniai vagy esztétikai vagy szexuális előnyök miatt, hanem mint a felnőttkorba történő átlépés ritusát. Az eseményt nagy megbecsüléssel övezik, ünnepséget tartanak és a körülmetélt férfiak a gyógyulásig a táborban maradnak. A testüket hamuval befestik, hogy megkülönböztessék őket a többiektől. A gyógyulás után addig nem szexelhetnek, amíg nem kapnak zöld utat az öregektől. Azután a lányokat értékelik, s azok, akik házasodhatnak, szabadon szexelhetnek. (Mert felnőttnek tekintik őket.)
Ezeknél a törzseknél, azokat a tizenéveseket, akik félelemből elkerülik a kést, nem tartják férfinak, gyávaként gúnyolják őket és a lányok nem járhatnak velük és nem is házasodhatnak.
A luok azt gondolták, hogy a körülmetélés a „mwache”-k dolga (másoké).  Amikor az önkéntes orvosi férfi körülmetélést bevezették a luók között, ellenállásba ütközött és a vezetőknek kellett közbelépni: vagy először ők vállalták be, vagy azzal, hogy hízelgéssel rávették őket. Az elutasítás okai a fájdalomtól, a terméketlenség mitoszától a gyenge erekción át, a csökkent libidón keresztül addig a tényig tartott, hogy az az idegenek szokása. Átfogó  kampányok és az önkéntes orvosi férfi körülmetélés előnyeinek (pl. higiéne, nemi úton terjedő betegség és a AIDS csökkent kockázata, a fitymaszűkület, spanyolgallér, a nőknél a méhnyakrák csökkent kockázata, stb.) bemutatása után elfogadták.
Manapság azoknak a törzseknek egyes tagjai is, ahol szokás a hagyományos körülmetélés, hajlanank az önkéntes orvosi férfi körülmetélésre, mert kevésbé fájdalmas és szakszerűen végzik el, kisebb a fertőzés kockázata. A körülmetélés a kenyai muszlimoknál is kötelező. A keresztényeknek sosem ellenére a dolog, a kenyai keresztények is mind körül vannak metélve, és a kenyai hindu közösség szintén gyakorolja a férfiak körülmetélését.
A körülmetélés ma része a többi egészségügyi szolgáltatásnak a kórházainkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése