2013. október 3., csütörtök

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a körülmetélésről

Egy évvel ezelőtt egy német ügyész indított büntető eljárást a muszlim körülmetélő ellen, azon az alapon, hogy maradandó károsodást okozó súlyos testi sértése követett el akkor, amikor körülmetélést végzett. A HVG publicistája éles szemmel talált rá a döntés valódi okára:
 
"... valójában nem is a körülmetélkedéssel van bajuk az ellene tiltakozóknak: annyira talán nem lehetnek hülyék. Magával a vallással van bajuk. Ez az újsütetű fitymaféltés igen szépen illik az elmúlt tíz év egyre erősödő szélsőséges szekularizmusába. Értsük jól, nem a szekularizmust kritizálom úgy általában, vagyis nem azt a gondolatot, hogy a vallás és az államigazgatás lehetőség szerint különüljön el. Gyakorló hívőként sem szeretnék vallásos államot. De olyat sem, amely tiltja és megszüntetni kívánja a vallási szokásokat és kultúrát, vagyis levéteti a burkát a muszlim kislányokról, levéteti a keresztet a spanyol iskolák falairól, elbocsátja az angol ápolónőt, mert imádkozik a betegéért, átkereszteli az oxfordi karácsonyt Téli Fény Ünnepének, valamint be akarja tiltani a körülmetélkedést."
 
Most a valaha jobb napokat látott szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése fogadott el a kérdésben határozatot. (A teljes határozat itt olvasható.) A kérdésrúl az Index is tudósított:
"A dokumentum és az ET-határozat szerint különösen aggasztók az orvosilag nem indokolt, ám a szülők, gondviselők által jótékonynak tartott, hosszan tartó negatív hatással járó fizikai beavatkozások.
Ilyen a kislányok nemi szervének megcsonkolása, a kisfiúk vallási alapú körülmetélése, a kétséges nemű gyerekek korai korban történő nemátalakító műtéte, valamint a gyerekek plasztikai műtéte, tetoválása és testékszerezése."
Nagyon jellemző, hogy az érvelés jelentős orvosi megállapításokat hagy figyelmen kívül akkor, amikor egyenlőség jelet tesz a női kimetszés és a körülmetélés között.
 

1 megjegyzés:

  1. Bármi olyan eltávolítása a testről, ami aztán nem nő vissza, gyermekkorban borzasztó etikátlan és bizony büntetni kellene. A blogírónak remélhetően felnőttként volt alkalma a teste összes porcikájáról dönteni.... és reméljük, hogy a gyerekének is lesz rá alkalma.

    VálaszTörlés