2013. augusztus 21., szerda

"Tuli" - körülmetélés, pontosabban bemetszés a Fülöp-szigeteken (2)

Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam filmeket a fülöp-szigetei körülmetélési szokásokról. A youtube-on mindig van újdonság, így ebben a témában is:

- az első filmen hagyományos, erdei környezetben hajtják végre a tuli-t egy 8-9 éves fiún. A beavatkozást érzéstelenítés nélkül végzik, mert a gyerek nagyon üvölt, s a sebre rácsepegtetett fertőtlenítő is nagyon csípheti. Érdekes a technika is: egy lapos fadarabot dugnak be a makk felső része és a fityma közé, majd a hosszanti irányban bevágják, miközben a fadarab védi a makkot. A beavatkozás eredményeképpen a makk teljesen szabadon van, a fityma visszahúzódik és kétoldalt lóg le.

- a második filmen egy falusi ház földes padlóján ül a 11-12 éves fiú. (Már serken a bajusza és a szőre a pénisze körül.) A fa pálca a földes padlóba van ágyazva és annak a laposra faragott végét szorítják be a fityma alá. A beavatkozás előtt egy darab jéggel érzéstelenítenek és a bevágást egy borotvapengével hajtják végre, majd a sebre sebhintőport szórnak.

- a harmadik filmen megint szabadban, talán a falusi ház előtt végzik el a körülmetélést, egy 6-7 éves fiún. Mivel a fiúnak még aránylag kicsi a pénisze, elég nehéz beszorítani a fadarabot a fitymája alá, amely a kb. tíz perces film felét el is foglalja. A vágást hagyományos borotvával hajtják végre, de a belső fityma átvágása kicsit nehezen megy. A sebre gyógynövényleveleket tesznek és bekötik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése