2013. augusztus 20., kedd

Madagaszkár

Madagaszkár népessége 20 millióra tehető (2009). Az emberekre a vendégszeretet és a közvetlenség jellemző, különös figyelmet fordítanak az ősi hagyományokra. 18 népcsoport található Madagaszkáron, melyek tagjai különböző nyelvjárásban beszélik a hivatalos malagaszi nyelvet (merina nyelv), mint alapnyelvet. A malagasziak kultúrája főként az idősek, az ősök, a család és Isten a Teremtő (Zanahary) tiszteletére és megbecsülésére alapul. A nemzeti nyelv hivatalosan is a malagaszi. Minden népcsoportnak megvan a saját kiejtési módja. A malagaszihoz legközelebbi nyelvrokon a maanja, melyet Borneó déli részén beszélnek. A jávai, a maláj, a szanszkrit, a bantu és a szuahéli nyelvekhez is erős a kötődés. Más arab, angol vagy francia szavakat is használnak a mindennapi életben. A francia az ország második hivatalos nyelve, az angol pedig a harmadik. 

A családi egység nem csak az apát, anyát és a gyerekeket jelenti; nagybácsik, nagynénik, unokaöcsék és unokahugok is a család tagjai. Egy hagyományos család elválaszthatatlan: a tagok egy faluban élnek és egy földön dolgoznak. Régen nem élhettek a gyerekek a szüleiktől távol az „elválaszthatatlan” eszme miatt. A fiatalok nagyrabecsülik az időseket. A mindennapi életben az idősek kapják a legnemesebb húsdarabot és kezdhetik meg az étkezést először. Egy malagaszi közmondás szerint „Az időseké a szó, a fiataloké a teher.” 

A körülmetélés gyakori szokás Madagaszkáron, hogy a fiú „igazi férfi” legyen. A műtétet a téli időszakban (július-augusztus) végzik. A szertartás általában este kezdődik és hajnalban ér véget. 
(A fenti összefoglaló a madagaszkári gazdasági kapcsolatokat elősegítő cég honlapján található ismertető alapján készült.)

A madagaszkári körülmetélési ünnepet két francia nyelvű film (első film, második film) mutatja be, melyek a körülmetélés előkészítésére koncentrálnak, a beavatkozást már nem mutatják. 

A madagaszkári körülmetélési ünnepet részletesen leírta Balázs Dénes, Bozóttaxival Madagaszkáron című könyve (Budapest, 1983, 122-124. oldalak) is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése