2013. július 28., vasárnap

Királyi körülmetélések

Most, hogy megszületett II. Erzsébet első fiú dédunokája, egyben fia és unokája után a harmadik generáció a trónörökösök sorában, újabb kérdés foglalkoztatja a királyi ügyek specialistáit: vajon az ifjú György Sándor Lajos herceget körül fogják-e metélni, a királyi család tradícióinak megfelelően, vagy hasonlóan a mai brit társadalom többségéhez, mellőzni fogják-e a műveletet. A kérdés már decemberben felmerült, amikor még nem lehetett tudni, hogy a gyerek fiú lesz.

A brit királyi családban a körülmetélés legkésőbb Viktória királynő gyerekei óta szokás, de a most megjelent cikkek szerint a Hannover-ház alapítója, I. György hozta magával német szülőhazájából, a 18. század elején. Ezt a magyarázatot korábban nem hallottam, s nehezen tudom elképzelni, hogy ott miért lett volna szokás. Sokkal valószínűbb a közkeletű magyarázat, hogy a javaslat az akkori királyi pár, Viktória és Albert tanácsadójától és háziorvosától, Stockmar bárótól származott, aki a 19. századi megelőző orvoslás egyik úttörője volt. (Nem lehet tudni, hogy maga Albert herceg körülmetélt volt-e.) Mindenesetre, a közkeletű, bár nagyon ritka esetekben bizonyítható vélekedés szerint, a királyi ház férfi tagjai a 19. század közepe óta mind körül voltak metélve, és ez a szokás onnan terjedt el a brit felső és felső közép osztályokban. (A 20. század első felében a bentlakásos magániskolákban - Eton, Harrow, stb. - a fiúk túlnyomó része körülmetélt volt, sőt bizonyos iskolákban a beiratkozás előtt világosan a szülők értésére adták, hogy mi az iskolai elvárás.) A körülmetélés a spanyol királyi házban is szokás volt, de nem világos, hogy régi hagyomány-e vagy a brit rokonság eredménye a dolog. Mindenesetre, XIII. Alfonz király és felesége, Eugénia királyné (Viktória királynő egyik unokája) elsőszülött fiának vérzékenysége akkor derült ki, amikor a hagyományoknak megfelelően az újszülöttet körülmetélték és a vérzést alig sikerült elállítani.)

Károly herceg körülmetélésére öt napos korában került sor, amikor a palotába hívták Dr Jacob Snowman londoni rabbit és mohelt. Ugyancsak zsidó specialista végezte el a másik két fiú, András és Edward körülmetélését. A trónörökös fiai, William és Harry körülmetéltsége ügyében megoszlanak a vélemények. Egyesek úgy tudják, Diana sikeresen akadályozta meg a dolgot, míg a fiúk életrajzírója, a mindig jól értesült Ingrid Seward szerint (William and Harry, 2003, Arcade Publishing, p. 33.) erre annak idején sor került, így a királyi tradíció töretlen. Mindenesetre, ha kiderülne, hogy az újszülött herceg is átesett a körülmetélésen, az egészen biztosan fokozná a beavatkozás népszerűségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése