2012. december 22., szombat

Sünnet – avagy a fiúk körülmetélése és a buli

Érdekes beszámoló a török fiúk körülmetéléséről, az "Életem Törökországban - egy magyar lány mindennapjai Törökországban" c. blogról

Ahogy otthon az ősz a szüret ideje, úgy itt a sünnet (szünnet) vagyis a fiúk hagyományos körülmetélésének szezonja. Mielőtt bárki felkiáltana, hogy jaaaj és júúúj, ezek a barbár törökök már megint mit csinálnak, néhány ok miért is jó fiainkat körülmetéltetni: az orvosok 2 éves kor előtt vagy 6 éves kor után és a pubertás kezdete előtt javasolják a művelet elvégzését. Azokban az országokban (általában muzulmán országok, de a zsidóknál is elvégzik ezt, illetve Amerikában is sok férfi - 85% - ráveszi magát a műveletre) ahol a férfiakat vallási vagy egyéb okokból körülmetélik bizonyítottan alacsonyabb a férfiaknál a húgyúti megbetegedések száma, a szexuális úton terjedő betegségek előfordulása és a péniszrák. És mivel a férfiak szoros kapcsolatban élnek a nőkkel, mi is profitálunk belőle: alacsony a HPV és a méhrák előfordulása is. Ezeket ugyanis bizonyítottan vírusok okozzák, amik a férfiakon nem vagy csak ritkán okoznak panaszokat, a nőknél sokkal inkább.

Kis anatómia, mivel sokan azt hiszik a pénisztestből távolítanak el egy darabot. Nem így van. A wikipédia ezt írja: a körülmetélés a fityma egészségügyi, vallási okok, vagy egyéb meggyőződés miatt végrehajtott orvosi eltávolítása. Körülmetélés során a fitymát sebészi úton, helyi érzéstelenítés mellett teljesen eltávolítják, így az nyugalmi esetben sem borítja a makkot.

Ezen fórumon nem kívánok vitát nyitni arról jó-e ez vagy sem a fiúknak, férfiaknak (talán kitalálható írásomból, mit gondolok én erről a témáról), tény, hogy ez itt, ebben az országban a hagyomány és minden muzulmán férfi előbb utóbb átesik rajta.

Régen, (sok helyen ma is) általában a kisebb falvakban, csoportos sünnetet (toplu sünnet) tartottak, amikor is egy képzett egészségügyi szakembert (vagy a helyi mészárost ha más nem volt) felkértek a feladatra. A fiúkat felsorakoztatták egy sorba, ő pedig, kezdve az elején ... nyisssz nyisssz nyisssz végigment a soron. A lányok pedig örültek és kuncogtak, hogy nekik nincs mit levágni :)
 
toplu sünnet
(forrás: www.haber34.com)

A módosabbak fiai már egyenként estek át a szertartáson vagy esetleg a fiútestvérek együtt és utána óriási bulit csaptak, ahol a fiúkat királyfiruhába öltöztették, egy ágyba fektették (mivel az a bizonyos rész fáj ugye) és az egész nagy török család (mind a 634 fő) odajárult a frissen avatott "férfihez" és arannyal vagy pénzzel ajándékozták meg. Ezt az aranyat aztán a család összegyűjtötte és a fiú esküvőjére és annak borsos költségeire megtartotta. (Írtunk arról korábban, hogy mi mindent kell ebből az alkalomból a fiú szüleinek fizetnie - tulajdonképpen mindent :)

Majd óriási csinnadratta közepette felvonulnak a falu / város utcáján. A minap a mi házunk előtt is volt egy ilyen felvonulás - lovasszekérrel, a 4 milliós Izmirben...

forrás: aktivhaber.com
Persze a buli ellenére is van olyan, akit a fáról kell leszedni, mert ijedtében oda menekült :)
fájni fog ...
forrás: habervitrini.com
Sok helyütt ez az ünnep felér egy lagzival, a törököknél elmaradhatatlan túlzásokkal, giccses meghívókkal a nagy török családnak:
meghívó
forrás: yumak.net
A sünnetkor viselt véres ruhát a család megtartja, nálunk is megvan még a sok-sok évvel ezelőtti darab, hiszen úgy tartják ezzel válik férfivá a fiú. Bár az emlékek nem annyira felemelőek ezzel kapcsolatban :)

Manapság már létezik az a variáció, amikor, mint például nálunk is az unokaöcsiknél a családban, egy másik műtéttel együtt kicsi korban elvégzik a műveletet, nem is emlékszik rá a gyerek és később már csak az ünneplés marad. Így nem okoz nekik traumát.

Itt így vagy úgy, előbb vagy utóbb, de minden fiút megszabadítanak a feleslegesnek tartott testrésztől :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése