2012. november 24., szombat

Körülmetéltség a műveszetben

A meztelen test már az antikvitás óta a nyugati művészet legfontosabb témája, de a körülmetéltség egészen a legújabb időkig nem jelent meg a képzőművészeti alkotásokban, egyszerűen azért, mert a körülmetélés a nyugati világban csak a 19. században kezdett elterjedni, a művészeti norma - a "kánon" - pedig a körülmetéletlen férfitest volt.

Az egyiptomiak számára a körülmetéltség természetes volt és egyiptomi falképek, illetve szobrok számtalanszor ábrázoltak körülmetélt alakokat, illetve magát a műveletet. A judaizmushoz hasonlóan, az Iszlám is elvileg tiltja az emberábrázolást, így körülmetélt férfialakokat sem ábrázolnak, bár a szultáni hercegek körülmetélési ünnepéről, persze csak a népünnepélyről, több ábrázolás ismert, bár Iszlám orvosi kódexekben van kép a körülmetélésről (khitan) is.

A görög-római antikvitás számára a körülmetélés barbár keleti szokás volt, sőt a művészeti kánonban a felnőtt férfiak ábrázolásánál is a kisfiús méretű és alakú pénisz (aránylag kis szerszám, hosszú fitymával) volt a szépségideál. Így a görög-római művészet soha nem mutatott körülmetélt férfialakot.

A kereszténység első másfél ezer évében szinte kizárt volt a meztelen test ábrázolása, Jézus körülmetélése azonban a nyugati művészet gyakori témája volt, de a legtöbb művész aligha látott körülmetélési ceremóniát és azt se nagyon tudhatta, hogy milyen lesz a körülmetélés eredménye, mert a gyermek Jézust ábrázoló középkori és újkori szobrok is mindig következetesen egy körülmetéletlen kisfiút ábrázolnak.

A 20. századi nyugati képzőművészetnek, főleg pedig a késő 20. századi avantgardnak új jelensége az öntudatos homoszexuális, illetve öntudatos feminista képzőművész. (Homoszexuális művész persze mindig is rengeteg volt, de sose vállalták nyiltan, bár pl. a kortárs Itáliában a bennfentesek között aligha lehetett titok egy-egy felkapott művész érdeklődésének irányultsága.) Mivel a modern képzőművészet egyik, ha nem a legfontosabb fellegvára az amerikai világ, nem meglepő - lévén Amerikában a körülmetélt férfi a norma - a körülmetélt férfialak megjelenése a modern képzőművészetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése