2012. július 1., vasárnap

Már körülmetélték az első tíz zimbabwei parlamenti képviselőt

AIDS elleni küzdelem jegyében

Zimbabwe: 10 képviselő körülmetéltette magát az AIDS elleni küzdelem jegyében

Szerkesztette: AfriPORT szerkesztőség   
2012. június 24. vasárnap, 15:36
circumcisionreu_2256131bZimbabwe, Harare - A 10 perces kényes műtétet a parlament épületében berendezett ideiglenes rendelőben végezték el. Zimbabwe kb. 15 millió lakosából több mint 1 millió HIV fertőzött! A WHO szerint a körülmetélés kb. 60%- al csökkenti a fertőzés veszélyét.


Blessing Chebundo képviselő volt az első, aki körülmetéltette magát. Ő a Parlamenti Képviselők az AIDS ellen szervezet elnöke. Példáját több képviselő is követte, a parlament személyzetéből is csatlakoztak 13- an. A hararei parlament épülete előtt egy sátorban mozgó rendelő működik: itt bárki jelentkezhet a műtétre.
Zimbabwe egyik legsúlyosabb problémája az AIDS. A HIV fertőzötteknek ugyanis csak kb. a fele jut orvosi kezeléshez. A többiek ennek híján gyorsan meghalnak, de még előbb megfertőznek másokat. A parlamentben először egy miniszterelnök helyettes asszony szólította fel a férfiakat a körülmetélésre, akkor őt kinevették. Ám most változott a közhangulat és a képviselők immár jó példával akarnak elöl járni azzal, hogy körülmetéltetik magukat, hogy így küzdjenek a HIV fertőzés és az AIDS ellen Zimbabweben.
(http://www.afriport.hu/hirek/meghoekkent-hireink/13772-zimbabwe-10-kepvisel-koeruelmeteltette-magat-az-aids-elleni-kuezdelem-jegyeben.html)

A hír előzményei az Index-ről:

Jó példával jár elöl több mint 40 képviselő Zimbabwéban: az AIDS megelőzéséért folytatott harc jegyében körülmetéltetik magukat.

Az afrikai ország parlamentjében külön egészségügyi központot állítottak fel a képviselők HIV-szűrésére, továbbá az arra vállalkozók körülmetélésére. A megműtötteket kevésbé fenyegeti a veszély, hogy megfertőződnek a még mindig gyógyíthatatlan betegség vírusával, a honatyák pedig az orvosi beavatkozás országos népszerűsítése miatt vetik magukat alá a procedúrának.
Zimbabwéban a lakosság mintegy 13 százaléka AIDS-beteg vagy hordozza szervezetében a kórt kiváltó HIV-vírust. Az AIDS-elleni kampányban részt vevő képviselők közül az első, Blessing Chibondu pénteken már át is esett a beavatkozáson.

Sokat segíthet a körülmetélés

Amerikai AIDS-kutatók 2006-ban jelentették be [1], hogy sikerült igazolniuk, amit már régóta gyanítottak: a körülmetélt férfiak védettebbek a HIV-fertőzéssel szemben, mint a körülmetéletlenek. A felfedezés áttörést hozhat a két kontinensen tomboló AIDS-járvány megfékezésében. Az amerikai közegészségügyi hivatal 2009-ben komolyan megfontolta [2] az összes újszülött fiúgyerek általános körülmetélését, hogy visszafogja a HIV-fertőzések terjedését.
Egy 2011-es johannesburgi tanulmány szerint viszont a körülmetélés akár 76 százalékkal csökkentheti a HIV-vírussal való megfertőződés kockázatát. A kutatók által végzett kampány során több mint 20 ezer férfi metéltette körül magát a kutatók által rendelkezésre bocsátott helyiségekben, és a klinikai körülmények között megállapított 60 százalékos kockázatcsökkentést akarták bizonyítani a való világban. Mintegy 1000 fős minta alapján – a férfiak fele körül volt metélve, a másik fele nem – a kutatók megállapították, hogy hasonló szexuális viselkedés mellett (óvszer viselése, egyforma számú partner) a körülmetélt csoportban 76 százalékkal kevesebb volt a fertőzöttek aránya.

(http://index.hu/kulfold/2012/06/22/korulmetelnek_40_zimbabwei_politikust/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése