2012. július 21., szombat

A Bundestag kiáll a körülmetélés lehetősége mellett

 
2012. július 19., csütörtök 21:34

Nagy többséggel elfogadott határozatban foglalt állást csütörtökön rendkívüli ülésen a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag amellett, hogy meg kell teremteni a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének jogi lehetőségét.

A határozati javaslatot a konzervatív-liberális koalíció pártjai a legnagyobb ellenzéki erővel, a szociáldemokrata párttal (SPD) közösen terjesztették elő. A dokumentum szerint a fiúgyermekek vallási okokból végzett, „szakszerű és felesleges fájdalmat nem okozó" körülmetélésének „alapvetően engedélyezett" beavatkozásnak kell lennie. A Bundestag a határozatban felszólította a kormányt, hogy a jogbiztonság megteremtése érdekében őszig készítsen törvényjavaslatot.

Az ügy előzménye, hogy a kölni tartományi bíróság június végén egy ítéletben testi sértésnek minősítette a zsidó és a muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokást, arra hivatkozva, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál. Az ítélet szerint a beavatkozás csecsemők esetében minősül testi sértésnek. Idősebb korban, az érintett hozzájárulásával szabadon lehet körülmetélést végezni.
Vallási szervezetek felháborodással fogadták a döntést, például Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) elnöke azt mondta [1], hogy a kölni döntés a holokauszt óta a legsúlyosabb támadás a németországi zsidóság ellen. Goldschmidt akkor azt mondta, arra számít, hogy az ítélet által kiváltott vita révén végül jogszabályban rögzítik majd a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének lehetőségét. A zsidó vallás előírása szerint a körülmetélést nyolcnapos korban kellett elvégezni a fiúgyermekeken.

A Bundestagban a szavazást megelőző vitában több képviselő hangsúlyozta, hogy csak a fiúgyermekek körülmetélését szabad engedélyezni, a női nemi szerv csonkítására vonatkozó szokásokat pedig a leghatározottabban tiltani kell.

Az ellenzéki Zöldek nem támogatták egyöntetűen a javaslatot. Kifogásolták, hogy a kormányoldal nem biztosított kellő időt a határozat kidolgozásához. Ugyanakkor a párt egyetért a szándékkal, vezérszónokuk hangsúlyozta: ha a törvényhozás nem rendezi a kérdést, akkor Németország lesz az egyetlen ország a világon, ahol büntetik a fiúgyermekek vallási körülmetélését.

Az ugyancsak ellenzéki Baloldal frakciója nem támogatta a javaslatot, a párt szerint csak az érintett döntése alapján, 14 éves kor felett szabad elvégezni a beavatkozást.

A német társadalom megosztott a kérdésben. A YouGov közvélemény-kutató intézet csütörtökön bemutatott felmérése szerint a lakosság 45 százaléka üdvözölné, ha betiltanák a vallási hagyomány gyakorlását. 42 százalék ellenzi a tiltást, 13 százalék nem tudott dönteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése