2011. augusztus 9., kedd

PrePex - az új körülmetélési segédeszköz

A Szahara-alatti Afrikában az AIDS népbetegség, de gyakorlatilag ismeretlen ott, ahol a férfilakosság körülmetélt. (Az egész Észak- és Nyugat Afrika, valamint Kelet- és Dél-Afrika nagyobbik része.) Ma már számtalan kilinika teszt bizonyítja, hogy a körülmetélés 60%-al csökkenti annak esélyét, hogy a körülmetélt férfi heteroszexuális aktusok útján HIV fertőzést szerez. (A körülmetélés természetesen nem végi az anális aktus során a passziv felet.)

A Kongó és Uganda között fekvű Ruandában nem szokás a férfiak körülmetélés, viszont az AIDS nagyon súlyos probléma. A körülmetéletlenség és a HIV fertőzések gyakorisága közötti összefüggést kimutató tanulmányokra figyelemmel, a ruandai egészségügyi kormányzat programot hirdetett, és 2012 végére több mint 2,5 millió körülmetélést szeretnének elvégeztetni egy olyan országban, ahoil összesen 300 orvos van. A PrePex eszközt, amelyik gyors, egyszerű és főleg vértelen körülmetélési technikát tesz lehetővé, a Circ MedTech nevű vállalat fejlesztette ki, s az eszköz Ruandában már rendszeresen használják.

A BBC július 21-n számolt be, képes riportban a ruandai körülmetélési programról és a PrePex eszköz alkalmazásáról. A tudósítás, illetve a film itt olvasható és látható.

A PrePex lényege, hogy egy műanyag gyűrűvel és egy arra szorosan illeszkedő gumival elszorítja a fityma vérkeringését, miközben a műanyag gyűrű védi a makkot és a pénisz szárát. A vérkeringés nélküli fityma egy hét alatt elszárad, elhal és a fityma tompa hegyű ollóval eltávolítható, mintha csak körmöt vágna valaki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése