2011. július 22., péntek

Cikkek a magyar sajtóban

Nemcsak a nemzetközi sajtó, hanem időnként a magyar sajtó is tudósít a körülmetéléssel kapcsolatos kérdésekről:

A körülmetélt férfiaknál 76 százalékkal csökken az AIDS-fertőzés kockázata

(Index: 2011. július 20.)

A körülmetélés 76 százalékkal csökkentheti a HIV-vírussal való megfertőződés kockázatát – erre enged következtetni egy tanulmány, amelyet szerdán, a Párizsban tartott nemzetközi AIDS-konferencia utolsó napján tettek közzé. Az AIDS-ellenes Kutatások Francia Ügynöksége (ANRS) Bertran Auvert, az Egészségügyi és Orvosi Nemzeti Kutató Intézet (INSERM) munkatársa vezetésével Johannesburg Orange Farm nevű szegénynegyedében végezett kutatást, ahol rendkívüli magas a HIV-fertőzöttség: a nem körülmetélt, 35-39 év közötti férfiak 40 százaléka, valamint a nők 45 százaléka HIV-fertőzött.
A kutatók által végzett kampány keretében, több mint 20 ezer férfi metéltette körül magát a kutatók által rendelkezésre bocsátott helyiségekben, akik a klinikai körülmények között megállapított 60 százalékos kockázatcsökkentést akarták bizonyítani a való világban. Mintegy 1000 fős minta alapján – a férfiak fele körül volt metélve, a másik fele nem – a kutatók megállapították, hogy hasonló szexuális viselkedés mellett (óvszer viselése, egyforma számú partner) – a körülmetélt csoportban 76 százalékkal kevesebb volt a fertőzöttek aránya.
„Most fordult elő először, hogy egy nemzetközi szintű tanulmány kimutatta, hogy egy heteroszexuális felnőttek közötti megelőzési program a való világban is működik” – mondta Auvert. „A kutatás megerősítette, hogy a férfiak körülmetélése, amely olcsó eljárás, és csak egyszer kell az életben elvégezni, hatékony megelőzési módszer – mutatott rá Jean-Francois Delfraissy professzor, az ANRS igazgatója. A kutatásban részt vevő Dirk Taljaard professzor szerint rövidesen meg kell találni a fertőzés visszaszorítását a nők körében is.

(http://index.hu/tudomany/2011/07/20/a_korulmetelt_ferfiaknal_76_szazalekkal_csokken_az_aids-fertozes_kockazata/)

A körülmetélés segít megelőzni a HPV-fertőzések egy részét

2011.01.07. 16:24 - MTI

A körülmetélt férfiak feleségei és barátnői körében kisebb a humán papilloma vírus (HPV) fertőzési aránya - közölték amerikai kutatók a brit The Lancet orvosi folyóirat csütörtökön megjelent számában. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársai Maria Wawer vezetésével 2003 és 2006 között Ugandában toboroztak résztvevőket követéses vizsgálatukhoz.
A mintegy ezer HIV-negatív férfi és hosszú távú partnereik (feleségek, illetve barátnők) egészségét a felmérés kezdetekor, majd  két év elteltével is ellenőrizték. Ekkor a körülmetélt férfiak partnereinek körében 27,8 százalék volt a humán papilloma vírussal való fertőzöttség aránya, a nem körülmetélt férfiak partnerei között pedig 38,7 százalék.

(http://index.hu/tudomany/blog/2011/01/07/a_korulmeteles_segit_megelozni_a_hpv-fertozesek_egy_reszet/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése