2011. január 31., hétfő

15 éve körülmetélten

Ebben az évben, egymástól alig egy hónapra, két fontos évfordulóm van. Januárban vagyok ötven éves, s egy hónappal később van a körülmetélésem 15 éves évfordulója.
15 évvel ezelőtt, amikor leszálltam a műtőasztalról, bekötött pénisszel, de immár fityma nélkül, egy közel húszéves vágy teljesült. Kamaszkorom óta körülmetélt akartam lenni, csakhogy 35-40 éve a dolog szinte kivitelezhetetlen volt. Nem is igazán tudtam, hogyan fogjak hozzá. 18 éves koromig a szüleim hozzájárulása kellett volna, nekik meg nem akartam szólni, utána meg nem is tudtam, kihez fordulhatnék a kérésemmel. Akkoriban nem voltak még magánrendelők, s persze a körülmetélés is nagyon ritka volt. Ma már sokkal egyszerűbb, van Internet, ahol névtelenül lehet kérdezősködni, vannak urológiai magánrendelések, ahol kérésre minden akadékoskodás nélkül elvégzik a körülmetélést, s persze ma már sokkal több körülmetélt van, mint akkoriban.
Így csak már jócskán felnőttként sikerült az, amire tizenéves korom óta vágytam. Sok felnőttkorban körülmetélt férfitársunk mondja, már a gyógyulás után, hogy csak azt sajnálja, hogy nem előbb szánta el magát a műtétre. Ezzel persze én is így vagyok. Nyilván jobb lett volna, ha 15-16 évesen meg tudom szervezni a dolgot, s akkor nem 15 éve, hanem 30-35 éve lennék körülmetélt, de számomra az a lényeg, hogy megvolt. Sose késő elvégeztetni a körülmetélést, és sose túl korai. A legjobb, ha a fiúgyerek újszülöttként, pár napos korában átesik a fitymája eltávolításán, de ha valakinek 40 vagy 50 évesen van rá alkalma, ne halogassa, ha pedig 60 évesen, a cukorbetegség miatt kialakult fitymaszűkületet kell a műtéttel kezelni, akkor se késő. A körülmetélésnek, bármilyen életkorban is történik meg, megvan a maga varázsa: az újszülötten körülmetélt férfinek ez a természetes állapot, mintha fityma nélkül született volna, a gyerekkorban elvégzett körülmetélés a nagyfiúvá váláshoz, a tizenévesen elvégzett körülmetélés pedig a férfivá éréshez kötődik, azt jelzi egy le nem törölhető jeggyel. Az aktív szexuális életet élő férfi körülmetélése pedig a metélt és a metéletlen állapot összehasonlításának utolérhetetlen élményét biztosítja. Akinek az orvos javasolja, ott nincs sok választási lehetőség, és más az érzés – nem fizikailag, hanem lelkileg –, ha valakit ősei hite miatt metélnek körül, meg akkor is, ha ő saját maga dönt a körülmetélés mellett.
Az ősi népek, akik nálunk sokkal jobban értik a felfoghatatlan dolgok misztériumát, a gyermeki létből a férfi létbe történő átlépést nem véletlenül jelölik a körülmetéléssel. A körülmetélt pénisz a megjelenésénél fogva is tökéletesen jelképezi a teremtő férfierőt, ahogy Ábrahám szövetsége is végső soron a teremtő erővel (amely férfi-erő, ezért Atya) való kapcsolat látható jele. A körülmetéltség természetesen nem teszi zsidóvá vagy muzulmánná, aki amúgy nem az – bár körülmetélés nélkül senki nem lehet zsidó vagy muzulmán.
Miért jó körülmetéltnek lenni? Erre a kérdésre is rengetegféle válasz adható.
A mai egészségmániás korunkban a kérdésre adott első válaszok, amelyek természetesen igazak és helyes válaszok, az egészség és a higiénia körül forognak: A körülmetélés jó, mert higiénikus: a körülmetélt pénisz mindig tisztább, s könnyebb tisztán tartani. A körülmetélés jó, mert egészséges: mert a körülmetélt pénisz kevésbé hajlamos arra, hogy fertőzést kapjon, fertőzés behatolásának kapuja legyen, s nem adja tovább a fertőzést a nőnek.
A szexuális forradalom után, a válaszok második csoportja, amelyek úgyszintén igazak és helyes válaszok, a körülmetélt pénisz szexuális előnyeire vonatkoznak: A körülmetélt pénisz szexuálisan vonzó, mert a makk állandóan szabadon van. A körülmetélt pénisszel élvezetesebb a behatolás. A körülmetélt péniszt a nő jobban, közvetlenebbül érzi. A körülmetélt pénisszel jobb az orális szex is, mert mindig tiszta és szagtalan. A körülmetélt péniszt jobb kézzel ingerelni.
A körülmetéltségnek vannak esztétikai vonatkozásai is. A fitymátlan pénisz egyszerűen szebb, mint az, ahol a makkot a fityma eltakarja. Ahogy az emberek arca, füle vagy orra, keze formája, lábának mérete, haja és a szeme színe különbözik, ugyanúgy egyéni tulajdonság a pénisz alakja, nagysága, állása, a makk formája. Hosszú vagy rövid, egyenesen áll vagy felfelé, egyenes vagy görbe a pénisz, a körülmetélt pénisz makkja, mint korona uralkodik a látványon.
A körülmetéltségről ez mind igaz: egészségesebb, higiénikusabb, szexuálisan élvezetesebb, látványnak meg szebb, ha nincs fityma, s a makk állandóan szabadon van. A körülmetéltségnek van azonban egy mélyebb, spirituális a tartalma is. A zsidók számára azért fontos és szent a körülmetélés, mert az Ábrahám szövetségének, a Mindenhatóval kötött szövetségnek a jele. De akár meg is fordíthatjuk a dolgot: a Mindenható azért választotta a körülmetélést az ő kiválasztott népe számára megkülönböztető jelként, mert annak van valami egészen mély, nehezen megfogható tartalma (amit minden férfi csak akkor érez át igazán, amikor már túl van a körülmetélésen és teljesen meggyógyult).
A körülmetélés – bármilyen okból történt meg – testi és lelki megtisztulás, a körülmetéltség pedig a férfiúi létnek egy kiteljesedettebb állapota.
Az elmúlt jó tíz évben sok száz férfitársunknak segítettem a körülmetélésével kapcsolatban. Mindenféle életkorú és hátterű fiúk és férfiak jelentkeznek nálam, hogy szeretnék, de nem merik, hogy muszáj, de félnek, vagy éppen hogy már meg is történt, s mit csináljanak a gyógyulás heteiben.
A körülmetélés terjesztése számomra misszió: ha én magam ennyire meg vagyok győződve arról, hogy jó, akkor meg kell tennem minden tőlem telhetőt azért, hogy ezt a jót minél több férfitársam megtapasztalhassa.
András
tizenöt éve körülmetélt