2010. október 24., vasárnap

Mítoszok, hazugságok és fél-igazságok a férfiak körülmetéléséről

Ennek a cikknek az a célja, hogy feltárja és lerombolja a körülmetéléssel kapcsolatos mítoszokat, hazugságokat és fél-igazságokat, amelyeket a körülmetélés ellenzői szándékos félre-tájékoztatási kampányuk részeként  terjesztenek.  Ez különösen romboló hatású itt az Interneten, ahol sok fiatal, rászedhető tizenéves és új szülő keres valódi információt, és ahol a hazudozók álnevek és névtelen e-mail továbbküldők mögé rejtőzhetnek.

A téves állításokat az egyszerűbb hivatkozás kedvéért; meglehetősen esetleges módon csoportokba gyűjtöttük, bár némelyikük ugyanilyen könnyen illene akár egy másik csoportba is.

A fityma szerkezete és fejlődése

A fityma a serdülésig nem válik el teljesen a makktól

Mint Dr. Gardner 1949-ben, a The Lancet című folyóiratban megjelent körülmetélés-ellenes cikkében[ii] állította, a születéskor a fityma még igen gyakran hozzá van ragadva a makkhoz, de normális esetben 5 éves korra teljesen mozgathatóvá válik.

Néhány fiúnak még serdülőkorig megmarad az összetapadás, de ez a hímvessző fejlődésének rendellenessége.  Ezeket jóval a serdülőkor elérése előtt fel kell szakítani, hogy lehetővé váljék a megfelelő tisztaság és a normális fejlődés a serdülésbe.

A teljesen hátrahúzható fityma szükséges a megfelelő tisztításhoz és a szexuális fejlődéshez.

A szülők ne próbálják visszahúzni a fiaik fitymáját

A fiúkat meg kell tanítani arra, hogy fürdéskor mossák meg a fitymájuk alatt ez nem jön nekik természetesen.  Ezt csak úgy lehet csinálni, hogy a szülők gyengéden hátrahúzzák a fitymát, ameddig csak lehet és megmossák alatta, minden egyes fürdéskor.

Igaz, hogy nem lehet erőszakosan csinálni, nehogy a fityma vékony bőre elszakadjon, de ez nem zárja ki a gyengéd hátrahúzást. Ha elég korán gyengéden visszahúzzák, az elősegíti az összetapadások felszakítását, bár a fürdéskori gyengéd visszahúzással célszerű a fiú egyéves koráig várni.

Az első időkben a visszahúzás alternatívájaként, az összetapadások felszakítása érdekében a szülő megpróbálhatja gyengéden előrehúzni a fitymát.

A fitymaszűkületet nem lehet gyermekkorban megállapítani

A fitymaszűkület az az állapot, amikor a fityma csúcsán levő nyílás túl kicsi. Semmi köze nincs a fityma letapadásához vagy le nem tapadásához.

Gyerekeknél túl kicsi a nyílás, ha a vizelet nem tud szabadon átfolyni rajta.  Bármilyen felfújódása a fitymának a vizeléskor azt jelenti, hogy nyílás túl szűk ahhoz, hogy lehetővé tegye a megfelelő kiürítést.  Amikor a nyílás túl szűk a bennmaradt vizelet visszanyomást okoz.  Ez nemcsak fájdalmas a gyerek számára, hanem károsíthatja a fiatal hólyagot és olykor még tovább, a veséket is.  Nagyon súlyos esetben komoly vesekárosodás alakulhat ki, amely a fiú későbbi életére rettenetes következményekkel lehet.

Nagyobb gyerekeknél, serdülőknél és felnőtteknél a fityma túl szűk lehet ahhoz, hogy átbukjon a korona peremén (a makk alján) és ezáltal a fitymát nem lehet visszahúzni, annak ellenére, hogy nem maradt hátra összetapadás.  Ez gátolja a megfelelő higiéniát és megnehezíti a szexuális életét, ami esetleg nagyon fájdalmas is lehet.

A fityma a szex során csapágyként működik

A legtöbb férfi esetében a fityma az erekció során teljesen hátrahúzódik a makk mögé és semmi szerepet nem játszik a behatolásban, szemben ebben a hazugságban elrejtett állítással. Amit megtörténik a teljes behatolás, a fityma szerepe azon múlik, hogy eredetileg milyen hosszú és mennyire laza.

Ha a fityma nem húzódik hátra a behatoláskor vagy azelőtt, akkor hajlamos hozzátapadni a hüvely belső falához és a férfi majdnem a saját fitymájában maszturbál, miközben nem ad ingerlést és ezáltal szexuális örömet a partnerének.

Napjainkban, amikor a gumióvszer használata majdnem teljesen általános, ez teljesen irreleváns, mert a kondom a helyén tartja a visszahúzott fitymát és az nem játszik további szerepet az aktusban.  Sok körülmetéletlen férfi észlelte, hogy a fityma sokkal nehezebbé teszi a kondom viselését, mivel felgyűrődik és útban lesz vagy visszanyomja a kondomot, le a hímvesszőről.

A szmegma a fityma természetes kenőanyaga

A makk pereme alatti és a fityma belső lemezében levő Tyson-féle mirigyek választják ki a természetes zsíranyagokat.  Ezek azért szükségesek, hogy a fityma ne ragadjon hozzá a makkhoz és akadálytalanul hátrahúzódjon.  Ezek a zsíranyagok folyamatosan termelődnek és így a lemosás után nagyon hamar pótlódnak.

A szmegma felesleges zsíranyagot, holt bőrsejteket, bomló vizeletet, bomló ondót és különböző szennyeződéseket tartalmaz, amelyek a fityma alatt gyűlnek össze.  A szmegma hulladék ami semmilyen hasznos célt nem szolgál.  Ha nem tisztítják ki rendszeresen, megkeményedik és bűzös lesz, s baktériumoknak is tenyésztő helye, ami fitymagyulladáshoz (balanitis) vezethet.  A szmegmát összefüggésbe hozták a hímvessző-rák kialakulásával is.

Feltételezett veszteségek

A körülmetélés eltávolítja a hímvessző bőrének a felét

Az eltávolított bőr mértéke változik: a fityma összeszűkült csúcsánál kicsit többtől a makk hosszánál kevéssel többig. A makk ritkán több mint a gyermek hímvesszője hosszának a negyede (és arányosan sokkal kevesebb egy felnőttnél). A hazugság onnan ered, hogy a fityma hosszát kétszer számítják, mert van egy belső és egy külső lemeze. Ez a tény igazából irreleváns, mert fityma csak egy hosszban fedi a makkot.

A körülmetélés véredények százmérföldjeit távolítja el

A százmérföldek durva túlzás, amin a legtöbb ember átlát, de még akkor is, a fitymában lévő véredények csak magát a fitymát látják el és azoknak az eltávolítása a fitymával semmilyen további következményekkel nem jár.

A fityma specializált idegvégződéseket tartalmaz

Minden ideg specializált. Azokban, amelyek a fitymában vannak, nincs többé vagy kevésbé semmi speciális, a test egyéb részeiben levőkkel összehasonlítva. A makkban is vannak olyan idegek, amelyek nem kapnak semmi izgatást, ha a szexet a fitymán keresztül élvezik.

A körülmetélés eltávolítja a Taylor-féle gyűrűt

Taylor ezt a gyűrűt a fityma végén kevesebb, mint egy fél tucat holttest tanulmányozása során fedezte fel. Ez semmi esetre sem egy tudományos vizsgálat.  Néhány megfigyelés alapján feltételezi (vagyis találgatja), hogy a fityma végén erotikus célokra van egy szövetszalag.  Elmulasztja felismerni azt, hogy ezek a férfiak esetleg, mint annyi körülmetéletlen férfi, fitymaszűkületben szenvedtek vagy a már beállt hullamerevség lehet a magyarázat.

A szülő és a gyerek jogai

Az újszülött körülmetélése megsérti az ENSZ Emberi Jogokról szóló Nyilatkozatát

Az Egyesült Nemzeteknek az Emberi Jogokról szóló Nyilatkozata, V. cikkelye kimondja, hogy Senkit nem lehet kínzásnak vagy kegyetlen, embertelen vagy megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni. Nem szól semmit az újszülöttek körülmetéléséről, vagy arról, amikor azt serdülők vagy felnőttek választják.  Ez a cikkely gyakorlatilag és egyszerűen a foglyokkal, elítéltekkel és a jogérvényesítő és katonai hatóságok gyanúsítottaival való bánásmódra vonatkozik. A körülmetélésre csak annyiban vonatkozik, amennyiben megtiltja azt, mint foglyok vagy elitéltekkel kapcsolatos erőszakos intézkedést.

A körülmetélés, a bizonyított profilaktikus előnyeivel, soha nem lehet hivatalosan úgy tekinthető, mint ami ellentétes az ENSZ Nyilatkozattal, ha megfelelően képesített személyek hajtják végre, a páciens vagy annak törvényes képviselőjének kérésére.

A szülőknek nincs joga körülmetéltetni a fiaikat[iii]

Számos kutatási projekt bizonyította, hogy az újszülöttkori körülmetélésnek van némi előnye a megelőzés szempontjából, ami nem jelentkezik, ha a körülmetélést az újszülött kor után végzik el. Mi több, számos kultúrában vallási vagy társadalmi szabály a fiúk számára a körülmetélés. Ha a fiú nincs körülmetélve újszülött korában, akkor ezeket az előnyöket megtagadják tőle.

Az újszülött nem tud saját maga döntést hozni a körülmetéléséről (ugyanúgy, ahogy nem tud maga dönteni a védőoltásokról, a vallásos felnevelésről, az iskolázás kiválasztásáról, stb.). A szülőknek joga és kötelessége meghozni a gyerek helyett azokat a döntéseket, amelyeket maga nem tud meghozni. Így a szülőn múlik döntés, annak alapján, hogy mit látnak előnyösnek és mit kockázatosnak. Sok más hosszú távra szóló döntést hoznak, miért ne hozhatnák meg ezt is?

Az újszülöttkori körülmetélés nagyon traumatikus a fiú számára

Kevés bizonyíték van arra, hogy maga a körülmetélés több mint kissé megrázó az átlag baba számára. Minden baba sír, amikor levetkőztetik vagy lefogják. Sok baba békésen átalussza a körülmetélését, míg mások megelégedetten álomba merülnek, amint kényelmesen felöltöztetik őket a műtét után.

Újszülötteknél normális esetben el kell kerülni az általános érzéstelenítést (altatás), de kis helyi érzéstelenítés, a dorzális pénisz ideg blokkolására alkalmazható. Legtöbb orvos (és minden zsidó mohel) inkább elkerüli még azt a kis kockázatot is, amit minden érzéstelenítő anyag jelent. Helyette, néhány csepp bort vagy cukros nyugtatót alkalmaznak kiváló eredménnyel.

A baba idegrendszere, bár érez fájdalmat, vagy az emlékezete nem olyan magasan fejlett, mint egy idősebb gyereké. A baba nem tudja lokalizálni a körülmetéléséből eredő fájdalmat, és nem érzi, hogy a hímvesszője bármiképpen különbözne a teste többi részétől, és nem emlékszik semmire a körülmetéléséből (míg egy idősebb gyerek  mondjuk több mint kétéves) lokalizálja a fájdalmat és emlékszik rá).

A körülmetélés alternatívái

Szappan és víz szükségesek csak a fiú hímvesszőjének tisztántartásához

Ez igaz, de mellőzi azt a körülményt, hogy a legtöbb kisfiú minden testrészére szereti elkerülni a szappan és a víz használatát, hacsak nem figyelmeztetik rá és ellenőrzik. Majd minden szülőnek nehézséget okoz azt ellenőrizni, hogy a fiaik megmosakodtak a fülük mögött, és fogat mostak este, ágyba menés előtt. Egyszerűen megtanítani a fiút arra, hogy valahol mosakodjon meg nem jelenti azt, hogy ott meg is fog mosakodni. Ha nem mossák meg naponta, akkor a fityma összegyűjti a bomló vizeletet és szmegmát. Mindkettő hozzájárul a fityma- és makk-gyulladás (balanitis) kialakulásához és rossz szagokat okoz.

A fityma alatti rész rendszeres mosása azt is feltételezi, hogy a fityma teljesen hátrahúzható és hogy a fiút megtanították arra, hogy miként húzza hátra. Mint már láttuk, a körülmetélés-ellenesek nem húzatnák hátra a gyerek fitymáját, hogy a rendszeres tisztántartást elvégezzék. Egyszerre nem lehet mindkettőt.

A fitymaszűkületet mindig lehet konzervatív módon, körülmetélés nélkül kezelni. A fityma aránylag rugalmas szerkezet és normális esetben megnyúlik annyira, hogy probléma nélkül a makkot szabaddá tegye vagy a vizeletet kiürítse. Mindazonáltal, jelentős számú fiú és férfi van, akinek nem elég rugalmas a fitymája. Gyengéd nyújtogatás, ha elég korán kezdik, amikor a bőr még nagyon vékony és rugalmas, néha működik, különösen, ha a fitymaszűkület csak kismértékű. Jóllehet, ez kellemetlen és nagyon zavaró lehet a fiú számára  és gyakran a szülei számára is, akiknek részt kell venniük ezekben a nyújtó gyakorlatokban.

Ha fitymát a rugalmasságának határán túl nyújtják, akkor puszta szemmel nem látható parányi repedések keletkeznek. Ezek (mint a bőr már repedései vagy szakadásai) varrat-szövet kialakulásával gyógyulnak. Ez a varrat még kevésbé rugalmas, mint a körülötte levő bőr és így a helyzet rosszabb és nem jobb lesz.

Sok fiú, akinek a fitymaszűkület kezelésére nyújtogatták a fitymáját, mégis körülmetélten végzi. Így kettős traumát élnek át, a kellemetlen és sikertelen nyújtogatást, amit a körülmetélés követ, ami az első lehetett és kellett volna.

A fitymagyulladást mindig lehet antibiotikumokkal kezelni

A baktériumok által okozott fitymagyulladást lehet antibiotikumokkal kezelni, de hatástalan a leggyakoribb, gombás eredetű fitymagyulladásra. Mi több, hacsak a baktériumok tenyésztődését elősegítő körülményeket nem szüntetik meg, a probléma vissza fog térni, mihelyt az antibiotikumos kezelést megszüntetik.

Az egész világon túl sok antibiotikumot írnak fel és ennek eredményeképpen sok organizmus már ellenállóvá vált velük szemben. Ez valós fenyegetést jelent a legsúlyosabb eseteket kezelő orvosok számára, mert az elérhető antibiotikumok használhatatlanokká váltak. Azokban az esetekben, amikor más kezelés is elérhető, drasztikusan le kell csökkenteni az antibiotikumok használatát, különösen, ha az ilyen kezelés megakadályozza az eredeti probléma megismétlődését és az antibiotikumok további használatát.

Elég ésszerű az antibiotikum használata az eseti fitymagyulladás kezelésére, de a visszatérő fitymagyulladást körülmetéléssel kell kezelni.

A zsidók és a körülmetélés

A zsidó körülmetélés eredetileg csak a fityma csúcsa kis darabjának az eltávolítása volt

Ez a körülmetélés ellenes folklór egyik alaptételévé vált, holott nem lehet történelmi adatokkal bizonyítani.

Igaz, hogy abban az időszakban, amikor a zsidók és a görögök szabadon keveredtek és a zsidók részt akartak venni a görög játékokban, jelentős számú körülmetélést olyan lazára csináltak, hogy a körülmetéltséget a fityma előrehúzásával és megkötésével könnyen el lehetett rejteni. Ennek a visszaélésnek a megakadályozására, a meg zsidó hatóságok ezért előírták a fityma teljes eltávolítását és a belső fitymalemez megsemmisítését.

Általánosan elismert tény, hogy a zsidók eredetileg az ősi egyiptomiak vették át a körülmetélést. Az egyiptomi múmiák vizsgálata azt mutatta, hogy azoknak jelentős száma körülmetélt volt. Ha ez csak a fityma legvégének az eltávolítás lett volna, akkor nagyon nehéz lenne az antropológusok és régészek számára biztosan megmondani, hogy megtörtént a körülmetélés. Továbbá, a piramisokban található rajzok, stb. azt mutatják, hogy a fitymát a vágás előtt előrehúzták, ami elkerülhetetlen egy nagyobb darab eltávolításához vezet.

Széles körben elfogadott vélemény, hogy a közel-keleti népek a fityma alá kerülő homok által okozott problémák miatt kezdték a körülmetélést alkalmazni. A fityma csúcsának egyszerű levágása a dolgokat csak rontaná és nem javítaná, és ezért semmi értelme.

A törzsi körülmetélés a világ több részén függetlenül kialakult, pl. az ausztráliai őslakóknál és sok afrikai törzsnél. A szertartás során a fitymát gyakorlatilag minden esetben drasztikusan visszavágják. Valószínűtlennek tűnik, hogy a zsidók e szabály alól kivételt jelentettek volna.

A zsidó orvosok azért támogatják a körülmetélést, hogy a zsidók a körülmetéltségük miatt ne tűnjenek fel

A zsidók számára a körülmetélés a közöttük és az Isten közötti szövetség jele.  Mint olyan nagyon speciális a számukra, és nem kívánják azt, hogy a nem-zsidók a rendszeres körülmetélést bármilyen okból átvegyék.

Zsidó orvosoknak megvan a tapasztalatuk és tudásuk ahhoz, hogy jól végezzék el a körülmetélést, hiszen a saját közösségük számára rendszeresen végzik ezt a feladatot. Nem meglepő ezért, hogy nem-zsidók ezt ismerik fel, amikor a saját gyerekeiket megelőző céllal körülmetéltetik (ez volt a helyzet, amikor az akkori Erzsébet hercegnő (a mai II. Erzsébet királynő) egy zsidó mohelt választott a Palota elismert orvosai helyett, hogy körülmetélje Károly herceget).

A zsidó orvosok éppúgy tisztában vannak a körülmetélés orvosi előnyeivel és hátrányaival, mint bármelyik másik orvos és így ugyanúgy képesek tanácsot adni a szülőknek.  Az a tény, hogy az orvosok között olyan nagy számban vannak zsidók, egyszerűen csak annak a visszatükröződése, hogy a zsidók általában keményen tanulnak és dolgoznak és ezáltal nagyon sok magas értelmiségi állást töltenek be, nemcsak az orvoslásban, hanem a jogban, könyvelésben.

Sok országban a moszlimok számban jelentősen felülmúlják a zsidó lakosságot és a zsidó orvosokat. A moszlim orvosok is nagyon felkészültek a körülmetélés elvégzésére és ismerik annak előnyeit is. Mint a világon az egyik legnagyobb vallási csoport, az Iszlám nem kényszerül arra, hogy elrejtse magát és a szokásait és ezáltal nincs amit nyerhet az általános csecsemőkori körülmetélés elterjesztése által és nem is teszi azt.

Egyre több zsidó hagy fel a körülmetéléssel

A körülmetélés a Szövetség jele, és mint olyan minden igaz zsidó számára nagyon fontos. Sőt, olyan értékes és fontos, hogy az a legutolsó vallásos kötelezettség, amellyel felhagynak azok, akik már abbahagyták a vallásuk gyakorlását.[iv]

Még a náci Németországban is, ahol a zsidókat üldözték és meggyilkolták, a zsidó lakosság még mindig körülmetéltette a fiait. Ugyanez volt igaz, amennyire tudták, a kommunista Oroszországban elő zsidókra is, ahol a vallási körülmetélést tiltott volt. A kommunizmus bukása után a mindenféle korú zsidók többsége türelmetlenül kereste a körülmetélés lehetőségét, noha korábban meg kellett lenni nélküle.

Természetesen, minden vallásnak van elidegenedett tagja (vagy volt tagja) akik be akarják feketíteni annak alaptételeit. A körülmetélés ellenes csoport megragadta ezt a maroknyi embert és megtette őket a zsidók egészének képviselőivé, holott nyilvánvalóan nem azok.

Amilyen mértéken növekszik a zsidó lakosság száma az egész világon, várhatóan növekszik a vallásukat elhagyók száma is, de ez százalékban kifejezve nagyon kicsi és nem igazolható, hogy növekszik.

Orvosok és a körülmetélés

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája a csecsemőkori körülmetélés ellen foglalt állást

Ez az akadémia csecsemőkori körülmetéléssel foglalkozó szakcsoportja legutóbbi állásfoglalásának. Az állásfoglalás világosan kimondta, hogy az újszülöttkori körülmetélésnek jelentős bizonyítható előnyei vannak. Azt is elismerték, hogy vannak kockázatai is (mint minden sebészeti eljárásnak) és hogy a nettó előnyök (az összes előny, mínusz a hátrányok) nem igazolja a rutinszerű csecsemőkori körülmetélés általános kötelezővé tételét (olyan módon, ahogy a védőoltás kötelező).

Semmi esetre sem ítélték el a csecsemőkori körülmetélést.  Azt mondták, hogy azt a szülőknek kell eldönteni, számításba véve nemcsak az orvosi előnyöket és kockázatokat, hanem a vallási és kulturális tényezőket is.

Semmilyen országos orvosi szervezet nem javasolja a körülmetélést

Igaz, de még fontosabb, hogy ugyanakkor semmilyen országos orvosi szervezet nem ítéli el a csecsemőkori körülmetélést. Mindegyik elismeri, hogy vannak orvosi előnyök, amelyek nem igazolják a körülmetélés kötelezővé tételét, és ezáltal bátorítják a szülőket arra, hogy a fiaikat körülmetéltessék.

Orvosok szép kis jövedelmet húznak a csecsemők körülmetéléséből

Az orvosok, mint bárki más munkavégző, jogosult arra, hogy megfizessék a szolgálataikat. Az orvosok saját díján felül, az összes költségbe bele tartozik még a gondozási szolgáltatás, a Plastibell megvásárlása, a műszerek sterilizálása és a kórház díja a műtő használatáért.  Nincs világos bizonyítéka annak, hogy az összes költség figyelembe vétele után a teljes díj eltúlzott lenne, sőt, sok orvos ugyanezen idő alatt nagyobb bevételt tudna szerezni, ha nem végezne újszülöttkori körülmetéléseket.

Érdekes, hogy az USA-ban, ahol a csecsemőkori körülmetélések többségét szülészek végzik, az urológusok azok, akik a leghangosabban támogatják a csecsemőkori körülmetélést. Ha a profit lenne a fő motívumok, akkor elleneznék a csecsemőkori körülmetélést, hogy úgy a több metéletlen férfi nagyobb tartaléka legyen a felnőttkori esetleges hímvessző problémáknak, amikor már az urológusok lennének azok, akik a pénzt csinálják belőlük.

Az Amerikai Rák Egyesület (ARE) is írt az Amerikai Orvos Egyesületnek (AOE) a csecsemőkori körülmetélés ellen

Ez nem igaz. Az Amerikai Rák Egyesületnek nincs hivatalos álláspontja a csecsemőkori körülmetélésről.

Az történt, hogy két orvos, akik ellenzik a csecsemőkori körülmetélést, történetesen az ARE tisztségviselői, egy körülmetélés-ellenes szervezet kezdeményezésére írt egy levelet, az ARE levélpapírján, az AOE-nek, amelyben kijelentik, hogy a körülmetélés nem játszik semmilyen szerepet a hímvessző rákjának megakadályozásában.

Ez a levél nem képviseli az ARE hivatalos nézeteit és a Tanács nem fogadta el, s pusztán a két érintett orvos személyes véleményét tartalmazta. Az ARE hivatalosan elhatárolta magát ettől a levéltől és újra és újra kért minden honlapot, amely mint az ő véleményüket közölte, hogy tegye ugyanezt.

Egyéb állítások

A körülmetélés megakadályozza, hogy a baba az anyjához kötődjön

Némi bizonyíték van arra, hogy az élet első pár napjában végzett körülmetélés valahogy megzavarja a kötődési folyamatot. Mindazonáltal, ha a körülmetélést az élet második hetében vagy azután végzik el, amikor a kötődés már bekövetkezett, akkor nem jelentkezik semmilyen zavar. Sőt, több orvos javasolja, hogy a fiút nyomban a körülmetélése után meg kell szoptatni, ami nagyon természetese a babának.

A férfi és a női körülmetélés egyaránt csonkítás

A férfi körülmetélés során csak a makkot borító fitymát távolítják el. Ennek a pontos női megfelelője a csikló fitymájának (és semmi többnek) az eltávolítása.

Mindkettőről bemutatták, hogy a jobb szexuális ingerlés miatt előnyös. A férfi körülmetélésnek további, megelőzési előnyeit is igazolták, míg ilyen további előnyöket nem igazoltak a női esetben és a műtétnek nagyobb is a kockázata (különösen csecsemőkorban), mivel a csikló egy belső szerv, míg a hímvessző teljesen külső és aránylag nagyobb, még az újszülöttnél is. A csikló fitymájának a rutinszerű eltávolítása ezért nem javallott és nem is csinálják sehol.

Azokat az eljárásokat, amelyeket helytelenül női körülmetélés néven emlegetnek, amelyekbe beletartozik a csikló, az ajkak és más részek eltávolítása, helyesen nevezik nemi csonkításnak, mert semmilyen orvosi előny nem származik belőlük. A legközelebbi megfelelőjük a hímvessző teljes eltávolítása lenne, amit soha nem javasoltak, sem általános orvosi, társadalmi vagy vallások érvekkel.

A Biblia azt mondja a keresztényeknek, hogy ne metélkedjenek körül

A Biblia igazából nem mond ilyent. Az Apostolok Cselekedetei és Szent Pál különböző levelei azt mondják, hogy a keresztények számára sem a körülmetélés, sem a körülmetéletlenség nem jelent semmilyen spirituális értéket.

A kereszténység sohasem tiltotta a tagjainak, hogy orvosi vagy társadalmi indokkal körülmetéltessék magukat. Az Egyház kopt ága tagjainak a többsége bizonyosan körül van metélve.  Nem szabad elfelejteni, hogy a bibliai világban a körülmetélés a judaizmussal lett azonos értelmű, és ezért a Biblia azt mondja, hogy a kereszténnyé válásnak nem feltétele a judaizmusba történő betérés.

A körülmetélés aránya csökken az USA-ban

Az újszülöttkori körülmetélés vonatkozásában, az USA-ban nyilvántartott országos átlag az utóbbi években folyamatosan csökkent, de ez a csökkenés szinte teljes egészében Kaliforniának és Floridának tudható be, ahol a nagy latin-amerikai népesség gyorsan növekszik.  Ezek ez emberek olyan kevésbé fejlett kultúrából jönnek, ahol a körülmetélés nem volt rutinszerűen elérhető. Várható, hogy miként más bevándorló csoportoknál, a második vagy harmadik generációs családok megtanulják a körülmetélés előnyeit és alkalmazzák a fiaiknál.
Az USA többi részében feljegyzett arányok nagyon kissé csökkentek, de ezek a feljegyzések nem veszik figyelembe a születés után néhány héttel az orvosi rendelőkben és a klinikákon végrehajtott körülmetéléseket. Sok szülő még mindig meg szeretné adni a fiainak a csecsemőkori körülmetélés nyújtotta előnyöket, de egy sokkal szeretetteljesebb módon, nem az USA sok kórházi szülészeti osztályán sajnálatosan alkalmazott futószalag módszerrel.

Az olyan tizenéveseken és fiatal felnőtteken végzett körülmetélések száma is növekedett, akiket a szüleik nem metéltettek körül csecsemőkorban, de most fitymaszűkület miatt vagy egyszerűen a kulturális elvárásoknak történő megfelelés miatt szükséges. Ezeket megint nem tüntetik fel a közzétett hivatalos statisztikákban.

Az USA-beli kórházaknak nem kötelező statisztikai feljegyzést vezetni az elvégzett körülmetélésekről és többen nem is vezetnek ilyent, szóval a hivatalos számok egyébként is csak becsültek.

Mi több, ami az USA-ban történik, nem irányadó a világ többi része számára. Európában, ahol a körülmetélési arányok hagyományosan alacsonyak voltak, a kereslet növekszik és az arányok lassan emelkednek.

Az USA, ahol a legnagyobb a világon a körülmetélés aránya, a legnagyobb az AIDS aránya is, szóval a körülmetélés nem véd az AIDS ellen

Ez az állítás gondosan figyelmen kívül hagyja, hogy az USA-ban a legtöbb AIDS-es eset intravénás kábítószer használók és a meleg szex passzív élvezői között van. Az Afrikában készített felmérést heteroszexuálisok között végezték és kifejezetten a nőről a férfire történő AIDS átvitelre vonatkozott.

Nyilvánvaló, hogy az áldozat körülmetélési státusza irreleváns, ha a vírust fertőzött tűk vitték át vagy az ánuszon keresztül hatol be. A körülmetélés ugyanakkor nyilvánvalóan csökkentette a hímvesszőn keresztül történő fertőzések arányát.

Senki sem állítja, hogy a körülmetélés egyedül lehet a válasz az AIDS-re, de egy további védekezési vonalat biztosít, amikor a gumi óvszer hibás vagy elfelejtődik.

A körülmetélés ismeretlen Európában

Ez egyszerűen valótlanság. A kórházi újszülöttkori körülmetélésekre vonatkozó legutóbbi hivatalos kórházi statisztikák Nagy Britanniában 11%-t mutatnak.  Ehhez jönnek még azok, akiknek később a sebészeti rendelőben csinálják vagy a vallási körülmetélések a zsidóknál és moszlimoknál, ahol hagyományosan otthon csinálják a nyolcadik napon vagy azután. A valóságos arány Nagy Britanniában évi 15% felett lehet.

A Németországra, Franciaországra és Spanyolországra vonatkozó számok 10%-t vagy többet mutatnak, míg a Skandináviára vonatkozók e szám fel emelkednek.[v]

Növekvő körülmetélési szándék van a tizenévesek és a fiatal felnőttek között, akik soha nem jelennek meg a körülmetélésre vonatkozó hivatalos számokban.

Megjegyzendő, hogy azok ezt a hazugságot a legerőteljesebben terjesztik, általában észak-amerikaiak, ahol a világ többi részének követése a médiában nagyon szegényes, szóval ezeknek az elképzelései inkább a saját előítéleteiken, mintsem tényeken alapul.

Geoffrey Francis
© The Gilgal Society, London, England (http://www.gilgalsoc.org/) (http://www.circinfo.com/)

_________

[i] Ez a szöveg a www.circinfo.com web-site-on megjelent angol nyelvű szöveg (Myths, Lies and Half-Truths About Male Circumcision) fordítása. A szöveg a brit közönség számára készült, mely a közös nyelv miatt nagyon is ki van téve az amerikai közélet viharainak, így a körülmetélés harcos ellenzői által terjesztett mítoszoknak, hazugságoknak és fél-igazságoknak. Amerikában mivel a körülmetélés kiterjedt a lakosság kb. 90%-ra, a körülmetélés ellenzői alkotnak egy nagyon zajos kisebbséget, akik érveikkel telefirkálják az Internetet is. (Ezért van annyival több a körülmetélés-ellenes, mint a körülmetélés párti web-site a világhálón. Az általuk hangoztatott érvek szinte mind a cikkben bemutatott állítások különböző variációi (a cikk ezeket az érveknek álcázott állításokat cáfolja). A következő lábjegyzetek a magyar olvasó eligazodását segítik.
[ii] Dr. Gardner tekintélyes brit orvos e véleménye alapján nem vette fel a National Health Service, a brit állami egészségügyi szolgálat az újszülöttkori körülmetélést az indokolt és ezért támogatott beavatkozások közé, melynek hatására a körülmetélések száma Angliában végül is a mai szintre csökkent. Megjegyezzük, hogy a körülmetélés ott akkor is és mai is alapvetően egy felső osztálybeli szokás volt, az arisztokrácia és a királyi család gyerekei hagyományosan körül vannak metélve.
[iii] Amerikában a körülmetélés is  mint annyi más dolog  jogi kérdés lett, legalábbis egyesek szemében. Többen próbálkoztak olyan perekkel, amelyben a kórházat vagy akár szüleiket akarták a csecsemőkori körülmetélésük miatt kártérítés fizetésére köteleztetni. A kérdés egy sokkal általánosabb szinten is felvethető, vagyis, hogy mik a szülői jogok és kötelezettségek, s a cikk ebben a kérdésben foglal el egy épeszű  egyébként konzervatív és családcentrikus  álláspontot.
[iv] Magyarországon a helyzet ennél bonyolultabb: A legutóbbi (2000) népszámláláskor csak 15.000(!) személy vallotta magát zsidónak. A vallást valamilyen szinten gyakorló zsidók (a körülmetélő zsidók) száma, ha nem is sokkal, de ennél több lehet. A kommunista rendszer idején ; ellentétben a többi európai szocialista országgal nálunk nem volt hivatalos antiszemita kurzus, ami azzal is összefüggött, hogy a magyar pártban (MDP, majd MSZMP) sok zsidó vagy zsidó származású ember volt, vagy épp fordítva, a maradék magyarországi zsidók épp az antiszemitizmus elleni remélt fellépése miatt léptek be a kommunista mozgalomba és hagytak fel anélkül a judaizmussal, hogy meg kellett volna keresztelkedni. Az viszont nálunk is igaz, hogy sok olyan zsidó származású fiatalember, akit a szülei elmulasztottak körülmetéltetni, döntött úgy, hogy felnőttként tesz eleget ennek vallási parancsnak.)
[v] A körülmetélés elterjedtségét jól bemutatja a http://www.circlist.com/ web-site megfelelő része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése