2010. október 18., hétfő

Mikor kell körülmetélést végezni, s mikor tanácsos?

Amikor a körülmetélésre szükség van
Amikor ernyedt a hímvessző, meg kell próbálni a fitymát visszahúzni úgy, hogy az rásimuljon a hímvessző szárára, és meg kell ismételni akkor is, amikor a merevedés a még előrehúzott fitymával van.
Feltétlenül szükség van a körülmetélésre, ha akár ernyedt, akár merev állapotban, a következők bármelyike előfordul:
 • A fityma túl szoros ahhoz, hogy visszacsússzon az egész makk mögé, a makk peremét is szabaddá téve (ez a phimosis vagy fitymaszűkület).  
 • Miután visszahúzódott a makk mögé, csapdába esik a korona-árokban és erőltetés nélkül nem húzható előre (ez a paraphimosis vagy korábban használt magyar nevén, „spanyolgallér").
 • A fitymát vissza lehet húzni a makkról, de nem simul ki a hímvessző szárán, mert túl szoros ott, ahol a kis kantár (a frenulum vagy fitymafék) van, vagy amikor kisimul, a makk eltorzul, mert a frenulum túlságosan húzza (ez a frenulum breve vagy rövid kantár).
 • A fityma hátrahúzása fáj.
 • Vizeléskor a fityma felfújódik.
 • A fitymán repedések vagy szakadások keletkeznek a közösülés, önkielégítés vagy más szexuális tevékenység után.
Komolyan meg kell fontolni a körülmetélést akkor is, ha:
 • Nehézséget okoz a szmegma-termelés ellenőrzés alatt tartása, vagyis minden tisztán tartás - rendszeres, napi mosakodás - ellenére, nagyon sok szmegma termelődik.  
 • A fityma és/vagy a makk visszatérően megfertőződik vagy nagyon fájdalmas.  
 • A fityma zavaróan viszket, ami gyakran kapcsolódik herpesz fertőzéshez. Ez különösen észrevehető a nyári hónapokban, forró éghajlat alatt vagy sportolás után, vagy lehet a balanitis jele is.
A körülmetélésnek alternatívái
Elkerülhetetlen a kérdés, feltétlenül körülmetélést kell-e végezni a fenti esetekben, s nincs-e bármilyen más megoldás.
Elvileg, a fityma-problémák kezelésre szóba jöhetnek még:
 • A részleges körülmetélés, csak a fityma szűk végének az eltávolítása is egy lehetőség, de sokan, akik a részleges körülmetélést végeztették el, úgy találták, hogy a megmaradó nagyon laza fityma túlságosan útban van szex közben, így utóbb elvégeztették a teljes körülmetélést.
 • A dorzális bevágást (vagyis a fityma felső részét hosszában bevágni) is javasolják olykor. Ha a bevágás rövid, akkor a részleges körülmetéléshez hasonló problémák merülhetnek fel. Ha a bevágás hosszú, akkor a makk állandóan fedetlen lesz, és a megmaradó fityma részben visszahúzódik és a felső részt úgy hagyja, mintha rendesen körülmetélték volna, míg a fityma többi része alul összegyűrődik, ami nem igazán szép.  
 • A „fitymaplasztika”, mely a fitymaszűkület egyes eseteiben (ha nincs fitymagyulladás vagy rövid kantár) lehetséges, nemrég kifejlesztett technika. Ez abból áll, hogy tesznek egy rövid dorzális (hosszanti) vágást, de annak széleit nem hosszában, hanem keresztben varrják össze. A fityma csúcsán egy kis T-alakú vágás heg marad és, mint minden heg, kevésbé rugalmas, mint a környező bőr, de a fityma végén levő nyílást egy kissé megnagyobbodik.
 • A fityma megnyújtása (tágítása) lehet működőképes akkor, amikor a fitymaszűkület nagyon enyhe. Bár, ha túl sokat nyújtogatják, kis varratokkal gyógyuló apró repedések keletkezhetnek, amik még kevésbé rugalmasak, mint a körülöttük levő bőr - ezáltal a fitymaszűkület csak rosszabbodik, és végül is körülmetélés válik szükségessé. 
 • Krémek és kenőcsök átmenetileg megszabadíthatnak a fitymagyulladásból eredő viszketéstől, de nem szüntetik meg annak az okát - sőt, még ronthatnak is a helyzeten azáltal, hogy ott megtelepszenek a baktériumok és gombák, amelyeket egyébként kimostak volna. Csak a fityma eltávolítása, amely a fertőzött bőrt részben eltávolítja, részben pedig folyamatosan a levegő kiszárító hatásának teszi ki, képes a balanitist megszüntetni.
Alaphelyzetben is fennálló (abszolút) fitymaszűkület esetén, a körülmetélésnek nincs alternatívája, s relatív szűkület vagy más problémák esetén, a fenti lehetséges kezelések egyike sem olyan hatásos és megbízható, mint a körülmetélés, a fityma teljes eltávolítása.

Esztétika és testi megjelenés
Az egészségi megfontolások mellett ott van az esztétika és a testi megjelenés kérdése is, ami teljes egészében személyes megítélés dolga, de jellemző, hogy a férfiak és a nők nagy többsége úgy gondolja, hogy a körülmetélt hímvessző szebb, szexuálisan vonzóbb és „férfiasabb". 
Mint legtöbb preferencia esetében, vannak ellenkező vélemények is, amelyeket az azt képviselő szenvedélyes kisebbség igen gyakran erőteljesen hangoztat. Az itt olvasható szöveg a többségi véleményt képviseli, de találhatsz másokat, akik nagyon élesen elutasítják és megtalálják a saját érveiket arra, hogy miért ellenzik a körülmetélést - sőt, mi több, néhányan törvényben tiltanák meg. Különösen aggódnak a fiúcsecsemőkért, akiket még azelőtt metélnek körül, hogy tudnák, hogy nekik van fitymájuk. Azzal érvelnek, hogy a fiúknak meg kell adni a választás lehetőségét, ahelyett, hogy a választást helyettük a gondos, tudatos szülők tennék meg. A gyakorlatban az újszülöttként vagy kisgyerek-korban körülmetélt fiúknak a hatalmas többsége úgy nő fel, hogy hálás azért, mert az operációt egy olyan életkorban végezték el rajtuk, amire nem emlékeznek. Felnőve látják és megértik, hogy a körülmetélésükkel megelőzték az előbb vázolt számtalan problémát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése