2010. október 19., kedd

A „körülmetélés stílusa"

A pénisz bőre két ponton rögzül: az ágyéknál (pelvis) és a makk pereme alatt (corona glandis). Amikor a bőr hosszabb, mint a távolság e két pont között, akkor rágördül a makkra, és azt betakarja, ha pedig rövidebb, akkor a makkot kisebb vagy nagyobb mértékben szabadon hagyja. Voltaképpen, a pénisz bőrének a makkot befedő része a fityma, és a körülmetélés az ágyék és a makk pereme közötti bőrt rövidíti le. A „körülmetélés stílusa" - vagyis az eltávolított bőr mennyisége és az, hogy azt honnan távolítják el, bizonyos határok között ugyan, választás kérdése.

A minimálisA „minimális" körülmetélésnek az a célja, hogy a pénisz funkcionálisan és kozmetikailag egyaránt körülmetéletlen maradjon, bár egy kissé rövidebb fitymával. Az indoka lehet annak a kis szűk bőrgyűrűnek az eltávolítása, amely lehetetlenné vagy nehézzé teszi a hátrahúzást, vagy a hosszú fitymának egy átlagos méretűvé történő megrövidítése.
A részlegesA „részleges" körülmetélés olyan méretűre csökkenti a fitymát, amely a legrövidebb fitymák hosszához áll közel. Amikor ernyedt, a makk egy része szabadon van és a húgycsőnyílás szinte soha nincs takarásban - hacsak nincs nagyon hideg.
A lazaA „laza" körülmetélés eredményeképpen a makk legtöbbször teljesen szabadon van, de néha részben be van fedve. Némi laza bőr marad, mely összegyűrődik a makk pereme mögött, amikor a pénisz ernyedt. Merevedéskor a bőr nem különösebben feszes és jócskán van mozgása. Olyan esetekben, amikor a pénisz jócskán megnő merevedéskor, a körülmetélésnek a teljesen ernyedt állapotban lazának kell lennie, hogy helyet engedjen a növekedésnek. A lazán körülmetélt férfinél a karima mögötti laza bőr „elrejti" a makk karimájának formáját és így a körülmetéltség szoros alsóban vagy úszónadrágban (speedo) kevésbé nyilvánvaló.
A mérsékeltEz az „átlagos" körülmetélés. A makk soha sincs fedve, még a hideg medencében való úszás után sem. Némi bőr lehet, hogy összegyűrődik a makk pereme mögött, de nem éri el a makk peremét. Amint megkeményedik, a bőr mozgása attól függ, mennyit nő a pénisz. Általában a férfi valamennyi bőrt rá tud húzni a makk peremére, de nem sokat.
A szorosA „szoros" körülmetélés esetén kevés vagy egyáltalán nincs laza bőr a pénisz szárán, s így a makk formája nagyon feltűnő szoros alsóban vagy speedo-ban. Amikor a pénisz merev, nagyon kevés vagy egyáltalán nincs mozgása a szár bőrének, ami nagyon elvékonyodik és feszes.


Gyakran lehet olyan kifejezéseket hallani, mint „lent (alsó) metélt" vagy „fent (felső) metélt". Ezeknek nem az eltávolított, illetve a megmaradt bőr mennyiségéhez, hanem inkább a vágás elhelyezkedéséhez van köze.
  • A „felső" körülmetélés ("high cut") megtartja - nagyobb részben vagy teljes egészében - a belső fitymát. Amikor ernyedt, akkor jól lehet látni a színkülönbséget a belső és a külső pénisz-bőr között, s a vágás helyét, valamivel a makk mögött.
  • Az „alsó" körülmetélés ("low cut") eltávolítja - nagyobb részben vagy teljes egészében - a belső fitymát. Amikor puha, a pénisznek van egy nagyon különleges, „tiszta" megjelenése, mert a pénisz szárának bőre majdnem egészen a makkig tart, s nincs közben színváltozás.
Ha valakit fitymaszűkület miatt metélnek körül, akkor valószínűleg a belső fitymának azt a részét is el kell távolítani, amelyik a szoros övezet közelében van, így lehetséges, hogy nincs meg annak a lehetősége, hogy az egész belső fitymát megtartsák, függően attól, hogy a szűk bőr-darab hol van. Aki a körülmetélés szűkület nélkül, kozmetikai műtétként választja, annak teljes szabadsága van annak eldöntésében, hogy hol legyen a vágás.

1 megjegyzés:

  1. Nyilván az a legjobb beavatkozás, ahol csak a legszükségesebb mennyiségű előbőrt távolítanak el. Az az előbőr, ami heges, károsodott, repedezett, azt muszáj levágni, de nagyon sok esetben a fityma megmenthető és sok problémát lehet megelőzni, ha megtartjuk, hiszen - bár sokan istennek hiszik magukat és a vagdosós kedvű példaképeiket - egyik porcikánk sincs véletlenül rajtunk vagy bennünk.
    Nekem a körülmetélés rengeteg problémát okozott és most is okoz. Ezért nem értem, hogy miért és kiért is van ez a honlap és a többi hasonló honlap, kik azok, akik időt és energiát nem spórolva győzködni próbálnak embereket arról, hogy egyik-másik szervük megléte fölösleges, sőt káros (!) ....

    VálaszTörlés