2010. október 20., szerda

A körülmetélés napjainkban

Ma már jól látható, hogy a 20-25 évvel ezelőtti jóslásokkal ellentétben, a körülmetélés mit sem vesztett népszerűségéből. A zsidók és a moszlimok számára változatlanul vallási kötelezettség, s a világ moszlim népességének igen gyors növekedésével együtt növekszik a körülmetéltek száma is. Afrikában és Ausztráliában a körülmetélés férfivá avatási szertartásként változatlanul létezik, s semmit sem veszít társadalmi kötelező erejéből. (Az afrikai férfilakosság kb. 75%-a körülmetélt.) A nem tiszta eszközökkel vagy körülmények között vagy képzetlen körülmetélő által okozott betegségek, sérülések és olykor halálesetek visszaszorítására sok afrikai kormány megpróbálja valamilyen kontroll alá vonni a hagyományos körülmetélést végzőket, és a tevékenységüket szabályozni és valamilyen képesítéshez kötni. Nyilvánvaló, hogy az iskolázott, városi fekete-afrikai családok nem viszik el fiúgyerekeiket az erdőbe, hogy ott a helyi varázsló metélje körül őket, hanem inkább kórházban, biztonságos körülmények között végeztetik el a körülmetélést, sokszor nem is iskolás vagy kamaszkorban, hanem már újszülött korban.

A legutóbbi orvosi kutatások a körülmetélés eddig ismert hatásain túl, további fontos előnyöket tártak fel. Az AIDS által legjobban sújtott Afrikában készült felmérések igazolták, hogy a körülmetélt férfiak sokkal kevésbé vannak kitéve a (heteroszexuális viszonyból eredő) HIV fertőzésnek, mint a körülmetéletlenek, ezért a hagyományosan körülmetéletlen afrikai törzsek számára is javasoltál a körülmetélést, mint az AIDS elleni küzdelem egyik fontos és aránylag olcsó és egyszerű módját. Hasonló felmérések igazolták, hogy a körülmetéltség nagyon hatásos védelem az afrikai éghajlat alatt annyira gyakori péniszrák ellen. Ugandában, ahol a lakosság többsége körülmetéletlen, a péniszrák a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében (kb. 30%!).

A nyugati világ azon társadalmaiban, ahol a körülmetélés a 19-20-ik században elterjedt, a gyakorisága nem csökkent jelentősen, sőt az utóbbi évek pozitív orvosi állásfoglalásainak eredményeképpen, kezd visszatérni az 1970-es évek előtti arányokhoz. Olyan amerikai kórházakban is, ahol az elmúlt 20-25 évben megtagadták a körülmetélést, most újra lehetőség van arra, hogy az újszülöttet körülmetéljék, mielőtt elhagyja a kórházat. A körülmetélés lassan, de biztosan terjedőben van olyan nyugati társadalmakban is, ahol viszont korábban nem volt szokás, s kezd népszerű lenni Közép-Európában és így nálunk is. Elsősorban tizenévesek vagy fiatal felnőttek döntenek úgy - olvasmányaik, esetleg amerikai tapasztalataik, olykor a barátnőjük vagy feleségük rábeszélésére -, hogy elvégeztetik a körülmetélést és ezek közül sokan határoznak úgy, hogy jövendő gyerekeiket már újszülött korban részesítik a körülmetélés előnyeiben.

Nagy tévedés lenne azt gondolni, hogy a fejlett, iparosodott társadalmakban, ahol tiszta víz, csatornázás, megfelelő jövedelem szint van, a körülmetélés tisztasági előnyei elhanyagolhatóak, mert a megfelelő nemi higiénia a rendszeres tisztálkodással elérhető. Brit, dán és német iskolásfiúk körében végzett felmérések azt mutatják, hogy nemi higiénia alig létezik: a gyerekek nem tartják tisztán nemi szervüket, s a szülők nagyon sok esetben meg sem tanítják őket a tisztálkodás alapvető szabályaira (a fityma hátrahúzása vizelés előtt, a fityma és a makk megmosása naponta stb.). Hazánkban sem lehet jobb a helyzet.

Az elmúlt évtizedekben a körülmetélés olyan kelet-ázsiai társadalmakban is kezdett elterjedni, ahol egyébként nem volt szokás. Mint fentebb már írtam, a kelet-ázsiai férfiaknak általában rövidebb a fitymája és felnőtt korban általában már nem is fedi be a makkot. A legtöbb kelet-ázsiai országban (Kína, Japán, Vietnam stb.) egyébként is az a szokás, hogy a serdülőkor után a fitymát hátrahúzzák és ezáltal a makkot mindig fedetlenül tartják. (Japánban nagy illetlenség nyilvános fürdőben hátrahúzatlan fitymával megjelenni!) Mivel a fedetlen makk az elfogadott, sőt megkövetelt társadalmi norma, a körülmetélés nagyon könnyen és széles körben elterjedhet. Például Koreában - valamikor 1945 után - az a szokás alakult ki, hogy a fiúkat 15-20 éves korban körülmetélik, míg Japánban tizenévesek és fiatal felnőttek nagy számban döntenek úgy, hogy elvégeztetik a körülmetélést, s ezt a különböző erotikus magazinok nagyon is támogatják, olyan indokolással, hogy az egészséges és nagyon tetszik a lányoknak! A körülmetélés gyorsan terjed Kínában is, ahol már most a leggyakrabban elvégzett sebészi beavatkozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése