2010. október 18., hétfő

A gyermekkor után

Iskoláskorú és tizenéves fiúk, fiatal férfiak
Sokszor előfordul, hogy a fiúgyereknek 3-4 éves korban nem volt fityma-problémája, mert a letapadás - akár magától, akár kisebb nagyobb húzogatásra - feloldódott, s fitymaszűkületnek sem volt nyoma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szülők ezután már hátradőlhetnek, s többet nem kell foglalkozniuk a srácok péniszével. Ez azonban nem így van.
A serdülés előtt, iskoláskorú fiúknál a leggyakoribb probléma a tisztálkodás elhanyagolása (nem csak a pénisz esetében, hanem úgy általában is). Mivel a 8-10 éves fiúkat már nem fürdetik a szülők, hanem egyedült fürdenek, mosakodnak és öltöznek fel, a fiúk sokszor ellazsálják a nemi szerveik megtisztítását - „a füle mögött sem szereti megmosni, akkor hogyan érjem el, hogy a fütyülőjét rendesen tisztán tartsa", sóhajtanak fel az anyukák. Ilyenkor már sokkal inkább az apára, mint az anyára hárul a feladat, hogy ellenőrizze, a fiú a hímvesszőjét rendszeresen tisztán tartja-e, ugyanis az elhanyagolt hímvessző könnyen begyulladhat s fitymaszűkület is kialakulhat.
A serdülőkorban a nemi éréssel összefüggésben, a nemi szervek, így a hímvessző jelentősen megnövekednek, s már 16-17 éves korra elérhetik a felnőtt-kori méreteiket, bár a hímvessző még később, 21-22 éves korban is növekedhet valamennyire.Könnyen előfordulhat, hogy a hímvessző bőre nem tart lépést a növekedéssel, és ha a fityma nyílása nem elég nagy vagy rugalmas, serdülőkori vagy felnőttkori szűkület alakul ki. A férfiak egy részénél viszont, ha a fityma nyílása elég nagy és rugalmas, a bőr magától hátrahúzódik a makkról, s a makk félig vagy akár egészen fedetlenné válik műtét elvégzése vagy a fityma kézzel történő hátrahúzása és állandó hátrahúzva tartása nélkül is.
A serdülőkorba lépő, 11-12 éves fiúnak minden fájdalom és nehézség nélkül kell tudnia a merev hímvesszőn is teljesen hátra- és visszahúzni a fitymát, mert ez a művelet a nemi közösüléshez is elengedhetetlen. A szülőknek - elsősorban az apának – rendszeresen meg kell kérdeznie a tizenéves fiát, hogy hátra tudja-e húzni a fitymát, a hátra nem húzható fityma miatt nem fáj-e a merevedés, illetve, hogy rendszeresen tisztán tartja-e a péniszét. Ez a kérdésfeltevés még inkább fontos, mert az iskolai orvosi vizsgálatok ma már sokkal lazábbak, s nagyon sokszor nem is terjed ki a serdülő fiúk nemi szerveinek ellenőrzésére.
Amennyiben a kamaszfiú vagy fiatal férfi nem tudja a fitymáját akár alaphelyzetben, akár merevedésben fájdalom vagy kellemetlenség nélkül teljesen hátra- és visszahúzni, akkor fitymaszűkülete (teljes vagy relatív), s mielőbbi körülmetélésre van szükséges.  Fitymaszűkület esetén a nemi élet kifejezetten veszélyes is lehet, ugyanis egy erőteljesebb lökésnél a szűk fityma mégiscsak a makk mögé kerül, s elszorított makk megduzzad, s még kevésbé lehet a fitymát előrehúzni. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozásra, s a fityma haladéktalan előrehúzására van szükség, különben az elszorított makk vérellátás hiányában elhal, ami a pénisz egy részének amputációjához vezethet.

Érett és idősebb férfiak
A fitymaszűkület vagy a körülmetélést elkerülhetetlenné vagy ajánlatossá tevő körülmények azonban nemcsak a kamaszfiúk és fiatal férfiak privilégiuma. A fitymaszűkületnek vagy a körülmetélést indokoló más körülményeknek számtalan oka lehet, így pl. cukorbetegség, gyulladás, visszatérő gomba- vagy más fertőzés, vagy akár egy kisebb, a szexuális élet során beszerzett sérülés a fitymán, melynek következtében a bőr hegesedik, s elveszíti rugalmasságát.
A fityma hátrahúzhatóságát és egészében véve, a hímvessző állapotát a férfi egész élete során figyelni kell, s ha probléma van, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, s általában a körülmetélést mielőbb el kell végeztetni. Időskori cukorbetegség miatt vagy más orvosi okból a körülmetélést akár 60-70 éves korban is el kell végezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése