2010. október 20., szerda

Egyiptom és az ősi kultúrák

Közismert, hogy a körülmetélés szokásban volt a régi egyiptomiaknál, s valószínűleg - bár ez talán kevésbé közismert - szinte az összes többi közel-keleti civilizációban, valamint a közép- és dél-amerikai magas kultúrákban, az inka és az azték civilizációban is. Mivel azonban az egyiptomi civilizáció története és hétköznapjai a legrészletesebben dokumentáltak, a körülmetélésről is az egyiptomiak esetében és tőlük tudjuk a legtöbbet.

A Kairóhoz közeli Szakkara egyik nemesi sírjában (Ankh-ma-hor, egy miniszter-féle tisztségviselő) van egy fali dombormű, amelyik egy fiatalember körülmetélését ábrázolja. A képen az egyik férfi lefogja a körülmetélendőt, míg a másik először elvégzi a műtétet, majd a következő képen bekötözi a sebet. (Ez a kép látható a http://www.circlist.com/ bevezető oldalán.) Az ebben az időszakban (kb. 4500 évvel ezelőtt) készült életképek (aratási, halászati jelenetek, műhelyek ábrázolásai) és a ruhátlan férfiakat ábrázoló szobrok is mind körülmetélt alakokat mutatnak. (A későbbi időszakból nem igen maradt fenn ruhátlan alakokat mutató ábrázolás.)

Az egyiptomiak rendkívül nagy gondot fordítottak a testi tisztaságra, a testápolásra. A nők könnyű gyapjúból vagy vászonból készült ruhákat viseltek, a férfiak pedig egy rövid, kötényszerű darabot. (Az alsónemű - pl. férfi alsónadrág - késő középkori vagy korai újkori találmány. A görögök és a rómaiak is a meztelen testen viselték a hosszú ovális gyapjúszövetből készült ruháikat.) A férfiak és valószínűleg a nők is leborotválták testszőrzetüket és (a nők talán csak rövidre nyírták) a hajukat.

Az egyiptomi körülmények között az éghajlat és a Nílus fertőzött vize egyaránt indokolhatta a körülmetélés bevezetését. Mindenesetre, a megfelelő épségben megtalált múmiák mind körülmetéltek. A körülmetélés a dokumentált régi egyiptomi történelem több mint 25 évszázada alatt végig szokásban volt, nincs okunk feltételezni, hogy a dolog „kiment volna a divatból" vagy csak a papi osztályra korlátozódott volna, hiszen azok a környezeti viszonyok, amelyek akkor (és ma is) a körülmetélést egészségi okokból is indokolttá tették, nem változtak.

A körülmetélést a gyermekkor elhagyásával és a felnőtté válással összefüggésben, valamikor a serdülőkorban végezték el, a pontos életkor nem világos. Az egyiptomiak valószínűleg korán értek és váltak felnőtté, tehát a serdülőkor is legkésőbb 10-12 éves korban megkezdődött, tehát ez lehetett a körülmetélés elvégzésének ideje is. Nincs arra utaló adat, hogy a körülmetélés bármilyen vallási szertartással összefüggésben lett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése