2010. október 19., kedd

Dr. Fekete Ferenc a lehetséges komplikációktról - őszintén

Ezt a szöveget dr. Fekete Ferenc urológus orvos küldte a http://www.korulmeteles.hu/ lap számára.

A lehetséges komplikációkról - őszintén

A körülmetélés egyszerű, voltaképpen rutin műtét, de mint minden esetben, itt is fennállnak a szokásos műtéti kockázatok:

A műtét során vagy azt követően lehet: vérzés, sérülés, elektromos sérülés-károsodás, vérkeringési zavar. Műtét utáni gyulladás, fertőződés, sebgyógyulási zavar, hegesedés, a makk elhúzódó, túlzott érzékenysége. Előfordulhat allergiás reakció érzéstelenítőre, fertőtlenítő szerre. A hímvessző megrövidülése a bőr rövidsége miatt nagyon ritkán előfordulhat.  A műtét után a hímvessző érzékenysége, a magömlés és a nemi élvezet elérésének képessége eltérhet a korábban megszokottól.

A legfontosabb: a fityma eltávolítását követően, a műtét előtti, eredeti állapot nem állítható helyre.

Saját anyagomban orvosi  kezelést igénylő / kötéscsere, ismételt elektromos égetés, ismételt varrat behelyezés / vérzés kb. 400 esetből egyszer fordult elő. Pénisz kisfokú rövidüléséről több mint ezer esetemből 2 beteg számolt be, az egyiknél megszűnt a gyógyulás során, a másiknál kisebb ismételt műtéttel a bőrt megnyújtottuk. (Az utóbbi a bőr fokozott eltávolítását kérte a körülmetélés előtt.) Gyulladás 25 év alatt egyszer volt, kezelésre megszűnt. A varrat nem kielégitő, egyenetlen, heges gyógyulása miatt 100-ból kb. 2 esetben végzek kisebb későbbi korrekciót.

Műtét utáni sebszétválás miatt ismételt varrás aránya kb. 100-ból 1-2 eset.

Mindezeket összegezve elmondható, hogy 100-ból kb.2-3 betegnél várható valamilyen gond, de ezek megoldódnak a kezelés során. Maradandó probléma csak a varrat egyenetlen gyógyulása hegesedése, de ez is kijavítható ismételt műtéttel.

Elméletileg súlyos, maradandó károsodás, szövődmény is előfordulhat - szerencsére a gyakorlatban ez nagyon ritka, több tizezer-százezer esetre jut egy. De nem állítható, hogy nem fordulhat elő. (Amiről én tudok 10 éven belül egy eset volt, sérvműtétnél a péniszt véletlenül levágták - ilyen is előfordulhat ritkán! Egy 55 éves főorvos volt. Igaz ez nem fitymaműtétnél volt.)

Hozzátenném még, hogy a szövődmények előfordulási aránya függ a műtéti módszertől, körülményektől, varróanyagoktól,műszerektől és a műtő orvos jártasságától. Kevésbé gyakorlott általános urológus, kórházi körülmények között végzett műtétjénél főleg az esztétikai problémák száma ennél magasabb is lehet. Ennek oka a durvább, általános urológiai műtéthez való eszközök, korszerűtlen "cérnák" és kötszerek alkalmazása, időhiány, durvább varrástechnika alkalmazása stb.

Sajnos nem tudok egyértelmű támpontot mondani  az orvos kiválasztásához. Nem mindig az idősebb az ügyesebb. Azok nemegyszer ezt a műtétet elnagyolják, nem tartják "komolynak". A kórház is fontos /műszerek,varróanyagok,tisztaság stb. .(Ahol mondjuk csődben van a kórház, nem vesznek korszerű varróanyagot körülmetéléshez, azt nagyobb műtéthez tartogatják. Én magam nem műttetném olyan helyen ahol pereg a vakolat, koszos a padló, még akkor sem ha az orvos szimpatikus. Ott sem ahol váratnak órákig egy vizsgálat kapcsán. Ezek mind arra utalnak ,hogy a műtétet sem tudják megszervezni kellően. Tudom, hogy az egészségügy mai helyzetében sokak számára csak ilyen lehetőségek vannak, de a fitymaműtét ritkán akut probléma, lehet orvost,kórházat választani.

Dr. Fekete Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése