2010. október 18., hétfő

Döntés után: de hol végezzék el? Felkészülés a műtétre

De hol végezzék el?

A körülmetélés sebészi szempontból egyszerű rutinműtét, de azért ez is megfelelő képzettséget és tapasztalatot igényel.

Ha vallási okból

A zsidó vallás előírásai szerint, a körülmetélést (b'rit milah, vagy askenázi kiejtéssel: b'risz milo) egy arra képzett és felavatott személynek, a rituális körülmetélőnek (mohel) kell elvégeznie. (Lásd: http://www.zsido.com/.) Újszülöttkor után - pl. tizenéves vagy felnőttkori brisz esetén - a körülmetélést szakorvos általában egy rabbi jelenlétében végzi el.

Az Iszlám vallás nem írja elő vallási személy (pap vagy hasonló) részvételét a körülmetélésen (khitan vagy szünnet), így az a szokásos orvosi körülmények között történik.

Ha orvosi okból vagy saját, illetve szülői kérésre

A körülmetélést újszülöttkorban helyi érzéstelenítésben, gyermekkorban - 12-14 éves korig - altatásban, utána pedig általában helyi érzéstelenítésben, külön kérés esetén altatásban végzik el. Altatáshoz több segédszemélyzet szükséges, így általában 14 éves korig a körülmetélést csak kórházban lehet elvégezni, az erre felkészült magánrendelők és magánklinikák általában a 14 évesnél idősebb fiúk és felnőttek körülmetélését vállalják csak.

Újszülött- és gyermekkori körülmetélés ügyében a kórházak gyermeksebészetét kell keresni. Jó híre van a budapesti Madarász utcai gyermekkórháznak, illetve a Heim Pál kórháznak. Legcélszerűbb a körzeti gyermekorvosnál tájékozódni.

A gyermekkor után - kamasz- és felnőttkorban - a körülmetélést a felnőtt urológián vagy magánrendelésen végzik. Orvosok nevét, címét és elérhetőségét ezen a honlapon, a "Kapcsolat" rovatban, vagy a http://www.potencialis.hu/ honlappn lehet megtalálni. 

Döntés után - felkészülés a műtétre

Amikor megszületett a döntés, körülmetélés lesz, elsősorban az operációt végző orvosra kell hallgatni. Minden kórháznak és minden orvosnak megvan a maga műtét előtti és utáni protokollja, így azt célszerű követni.

A gyerek felkészítése

Mivel 12-14 éves kor alatt, a körülmetélést altatásban végzik, a szükséges vizsgálatok, a műtét időpontja, a szükséges előkészítés és az altatás mikéntje - mint minden altatásban végzendő műtétnél - az altatóorvos véleményétől is függenek.

Speciális előkészítést a műtét nem igényel. Az altatás miatt a műtét előtt legalább 6 órás éhgyomor szükséges (azaz sem enni, sem inni nem szabad). Vizet vagy teát az altatás előtt 4 órával ihat a beteg.

Tizenévesek és felnőttek felkészülése

A tizenéves- vagy felnőtt-korban elvégzett körülmetélés kicsit több előkészítést igényel, hiszen a műtétet be kell illeszteni a paciens naptárába, megfelelő időt hagyva a gyógyulásra.

A műtét előtt feltétlenül tisztázni kell, helyi vagy általános érzéstelenítésre kerül-e majd sor, illetve, hogy a műtétre járóbetegként kerül-e sor, vagy be kell feküdni. (Egyes állami kórházak előírják az egyéjszakás kórházi tartózkodást, míg a magánorvos által végzett műtétre mindig járóbetegként, többnyire azt orvos rendelőjében kerül sor.

Célszerű azt is tisztázni, milyen típusú-stílusú körülmetélés végez az orvos, és mennyire van a műtétre várónak választási lehetősége a műtéti vágás elhelyezkedése, a megmaradó bőr mennyisége tekintetében.

A serdülő- vagy felnőtt férfinek pedig még pár, a gyermekekre nem vonatkozó dolgot is meg kell fontolnia:

(a)  Fanszőrzet
A fanszőrzet teljes leborotválására nincs szükség, de hasznos viszonylag rövidre nyírni. Elősegíti a műtét közbeni fertőzésmentességet, és megakadályozza, hogy utána a szőrszálak a kötésbe fájdalmasan beleragadjanak.

(b)  Szex
A körülmetélés után kb. egy négy hétig tartó időszak lesz, amíg a frissen körülmetélt nem tud szexuális tevékenységet folytatni. Ezért kívánatos, hogy a nemi vágyait még az operációt csökkentse. A műtét reggelén vagy szeretkezzen a partnerével, vagy végezzen önkielégítést. (Hacsak a súlyos fitymaszűkület miatt ez nem lehetséges.)

(c)  Higiénia
A körülmetélés reggelén feltétlenül egy kiadós fürdőt vagy zuhanyozást kell venni, különleges figyelmet szentelve a nemi szerveknek. A fitymát hátra kell húzni, amennyire csak lehetséges, és jól ki kell tisztítani alatta. Közvetlenül a műtét előtt a beleket és a húgyhólyagot is célszerű kiüríteni.

Ezen a blogon és a honlapon (a kapcsolt anyagok között) több olyan tájékoztató anyag található, amely a műtétre történő felkészüléssel, illetve a műtét utáni gondozással foglalkozik, illetve a körülmetélésen már átesettek saját tapasztalatait és érdemes átböngészni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése