2010. október 18., hétfő

Bevezetés

A körülmetélés a legrégibb ismert sebészeti beavatkozás. A férfiak körülmetélését ősidők óta vallási szertartásként végzik. A körülmetélés a zsidó vallás betérési szertartása, a muszlimok számára pedig a lelki megtisztítást jelenti. A földön minden tíz férfiból legalább három körülmetélt, és évente legalább 15 millió újszülött kor utáni körülmetélést hajtanak végre, ami a körülmetélést a leggyakrabban elvégzett sebészi beavatkozássá teszi. Bár eredete ismeretlen, a körülmetélésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Kr.e. 2300-ból származik. Egyiptom római meghódításának idejére (Kr.e. 30), a körülmetélés elvégzésének rituális jelentősége lett. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, az egész Közel-Keleten és Afrikában, a csendes-óceáni szigetvilágban és a Fülöp-szigeteken, ma is rutinszerűen elvégzik a fiúgyermekeken, valamikor az újszülöttkor és a felnőtté válás között. Még további számtalan férfi pedig felnőttként dönt a körülmetélés mellett.
A körülmetéltségben nem az a lényeg, hogy a péniszről hiányzik valamennyi - amúgy szerintem teljesen felesleges - bőr. A körülmetéltségnek sokkal mélyebb jelentősége van: A zsidók számára Ábrahám szövetsége a Mindenhatóval kötött szövetség jele, s azért fontos és szent a körülmetélés, de akár meg is fordíthatjuk a dolgot! A Mindenható azért választotta a körülmetélést az ő kiválasztott népe számára megkülönböztető jelként, mert annak van valami egészen mély, nehezen megfogható tartalma, amit te is akkor fogsz majd igazán érezni, ha túl vagy rajta, és teljesen meggyógyultál.
A körülmetéltség testi és lelki megtisztulás, a férfiúi létnek egy kiteljesedettebb állapota. Az ősi népek, akik nálunk sokkal jobban értik a felfoghatatlan dolgok misztériumát, nem véletlenül jelölik a gyermeki létből a férfi létbe történő átlépést a körülmetéléssel. A körülmetélt pénisz már csak megjelenésénél fogva is tökéletesen jelképezi a teremtő férfierőt, ahogy Ábrahám szövetsége is végső soron a teremtő erővel (amely férfi erő, ezért Atya) való kapcsolat látható jele.
A http://www.korulmeteles.hu/ honlapot, majd pedig ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy megismertessük a körülmetélés egészségi és egyéb előnyeit, bemutassuk a körülmetélés történetét, mai elterjedtségét, és eloszlassuk a körülmetéléssel kapcsolatos tévhiteket. Fórumot biztosítunk abból a célból, hogy a körülmetélés előtt állók, hasznosíthassák azoknak a tapasztalatait, akik már átestek a műtéten, és hogy az újszülött-, gyermek- vagy felnőtt kori körülmetélésre vonatkozó kérdésekre válaszoljunk.
Nem titkolt célunk, hogy támogassuk a körülmetélés elterjedését hazánkban!
András
a szerkesztő 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése