2010. október 18., hétfő

Általános tudnivalók – a fityma

A fityma

A fityma vagy más néven előbőr (lat. praeputium) a férfi nemi szerv része, a hímvessző végén a makkot fedő visszahúzható dupla bőrredő. A hímnemű emlősállatok többségének nemi szerve rendelkezik a makkot védő bőrréteggel, de a fityma kifejezést a mindennapi szóhasználatban az ember férfi nemi szervének részét alkotó bőrredőre szokás használni.

Leírása

A fityma egy kettős bőrredő, amely nyugalmi állapotban általában teljesen vagy részben a makkra simul. Két, különböző jellegű részből áll. Külső része az ún. külső fityma, amelynek bőre, annak felülete, jellege megegyezik a hímvesszőt borító bőrfelülettel. A nyugalmi állapotban a makkra simuló, azzal érintkező ún. belső fityma azonban más jellegű, a szemhéj és a szájüreg nyálkahártyás belső bőrfelületeire hasonlít. Rugalmasan, szorosan simul a makkhoz. A fityma végét alkotó gyűrű gazdag idegvégződésekben, így egyes vélemények szerint, a szexuális tevékenység során is szerephez jut. A fityma a pénisz alsó részén egy bőrpánttal kapcsolódik a makkhoz. Ez a fitymafék vagy kantár (frenum vagy frenulum).

Gyermekkorban a nyugalmi állapotban a fityma többnyire teljesen beborítja a makkot, de a felnőttkorban a hossza már egyénenként igen eltérő lehet. A felnőtt férfiak egy jelentős részénél a fityma már csak részlegesen fedi a makkot, s annak akár egyharmadát-felét nyugalmi állapotban is szabadon hagyhatja.

Funkciója

A fityma a hímvessző nyugalmi állapotában védi a makk idegvégződésekben gazdag és érzékeny bőrét a mechanikai hatásoktól és szennyeződésektől. A fitymán található idegvégződések a szexuális tevékenység során a szexuális ingerek keltésében is részt vehetnek, bár a kielégítő szexuális aktushoz, a merevedéskor a fitymának teljesen hátra kell húzódnia a makkról. A fityma szerepéről az orvostudományban még napjainkban is viták folynak. Létezik olyan elmélet is, amely szerint a közösülésnél a női hüvelyben mozgó pénisz makkján fel-le gördülő fityma szerepet játszik az orgazmus kialakulásában, más elméletek a fitymával rendelkező és azzal nem rendelkező (körülmetélt) férfiak körében végeztek felmérések eredményeire hivatkozva, cáfolják ezt a nézetet.

Tisztálkodás

A makk és a fityma között fehér színű, faggyúszerű váladék (szmegma) keletkezik, amelyet a makk peremén elhelyezkedő mirigyek termelnek. A felgyülemlett és bomlásnak indult szmegma gyulladás forrása lehet, ezért a napi tisztálkodás során fontos a makk tisztán tartása is, amihez a fitymát minden teljesen hátra kell húzni. A fityma rendszeres, minden nap történő hátrahúzása és a hímvessző szappanos mosása - legkésőbb hároméves kortól – minden fiú számára elengedhetetlen.

A fityma betegségei

Fitymaszűkület

Fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha a fitymát alkotó bőrredő nyílása szűk. Ilyen esetben az erekció során a megnagyobbodott makkról, vagy súlyos fitymaszűkület esetén, a petyhüdt pénisz makkjáról a fityma egyáltalán nem, vagy csak nehezen húzható hátra. A fitymaszűkület megnehezíti a hímvessző tisztán tartását. A fityma és a makk között felgyűlő váladék gyulladást okozhat. Szexuális tevékenység - közösülés, maszturbálás - során a szűk fityma berepedhet, a kialakuló hegek miatt a fitymaszűkület tovább súlyosbodhat, visszatérő gyulladások forrása lehet. Felnőttkorban gyakran kíséri fitymaszűkület a cukorbetegséget.

Fitymaszűkületet műtéti eljárással korrigálják, mértékétől függően a fityma teljes vagy részleges eltávolításával (körülmetélés), bár egyesek szerint, kismértékű fitymaszűkület esetén elég lehet csak a fityma szélének a bemetszése néhány helyen (incisio dorsalis). A beavatkozás ambuláns ellátás keretében, helyi érzéstelenítés mellett történik. Az elhanyagolt, kezeletlen fitymaszűkület következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki péniszrák.

Rövid fitymafék

A fitymával kapcsolatos problémák közé sorolják a fitymafék vagy kantár (frenum vagy frenulum) rövidségét. A fitymát a makk alsó pereméhez kapcsoló húrszerű képződmény a szexuális tevékenység során feszül, s ha nem elég hosszú vagy nem elég rugalkmas, akkor be is repedhet vagy el is szakadhat, ami nemcsak fáldalmas, hanem látványosan vérzik is. A rövid fék ambuláns műtéti beavatkozással egyszerűen korrigálható, a fitymaféken egy kis bevágást ejtenek vagy átlósan átvágják és elcsúsztatva varrják össze. A körülmetélés során a fitymaféket szinte mindig leveszik, s az is elég gyakori, hogy akit rövid fitymafékkel műtenek, teljes körülmetélést kér.

Fityma letapadása

A fityma letapadása gyermekkorban vagy később a csecsemőkorból visszamaradó rendellenesség. Születéskor a fiúgyermekek fitymája hozzá van tapadva a makkhoz. Néhány hónapos korban a fityma és a makk szövetei fokozatosan elválnak egymástól, s a fityma hátrahúzhatóvá válik. Gyakran előfordul azonban, hogy a fityma részlegesen vagy teljesen letapad, és nem húzható hátra. A letapadt fityma gyulladást okozhat, és gyakran párosul fitymaszűkülettel, ezért orvosi beavatkozást igényel. Ennek során az orvos a fityma és a makk közötti letapadást egy tompa eszközzel megszünteti vagy - enyhébb fokú letapadás esetén - a fitymát egyszerűen hátrahúzza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése